Cazin: Ulica prvog pilota ARBiH poput piste

USK

Cazin: Ulica prvog pilota ARBiH poput piste

Objavljeno na dan 02.08.2019 - 11:49 | Izvor: USKinfo.ba | oslobodjenje.ba


Jučer je centralna gradska ulica u rodnom mu Cazinu i zvanično ponijela ime Samira Beganovića, koji je uz Edvina Iftića jedan od dvojice prvih pilota Armije RBiH, a koji je poginuo 1. augusta prije 25 godina, vraćajući se s jednog od letova kojim je prevoženo oružje za branioce Bosanske krajine. Beganović je tada bio u ukrajinskom avionu, s ukrajinskom posadom.

Diplomate zatajile

Avion je iznad Plitvičkih jezera oborila vojska tzv. srpske SAO Krajine, a posmrtni ostaci svih putnika (u avionu je bio i Frane Župa, hrvatski državljanin) prvo su preneseni u Beograd. Onda ih je, prema tvrdnji koju je Savo Štrbac dao za Oslobođenje, ukrajinski diplomata odnio u putnom kovčegu u Kijev, gdje su sahranjeni kao posmrtni ostaci ukrajinske posade.

Da li su tu i ostaci Beganovića i Župe, nikad nije utvrđeno, iako su njihove porodice pokušavale izdejstvovati i kod bh. i kod vlasti RH da se to provjeri.
Vođeni su čak i diplomatski razgovori između ovih zemalja prije više od deset godina, a onda je sve zamuklo. Politika je, očito, slučaj stavila u ladicu, ali ne i Enes Beganović, koji je želio doći makar do jedne bratove kosti, da bi njegovi roditelji sinu mogli doći na mezar.

Samirova majka nam je to i sama više puta ponovila, kao svoju posljednju ovozemaljsku želju. Nažalost, nije joj ostvarena, ali je Enes, upravo povodom 25. godišnjice Samirove pogibije, između nišana roditelja podigao i bratov.

- Nekako mi je sada lakše, kao da su opet zajedno, naglašava Enes, beskrajno zahvalan Udruženju koje je u Cazinu pokrenulo inicijativu o tome da se glavna ulica u tom gradu nazove po Samiru Beganoviću.

Samirov brat naglašava da je odluka Vijeća bila jednoglasna, “što samo po sebi već dovoljno govori”.

- Mi, cazinska članica udruženja RVI paraplegičara USK-a, smatramo da je naš sugrađanin rahmetli pilot Samir Beganović dao neizmjeran doprinos odbrani BiH i Cazinske krajine, navode predlagači, a njihov cazinski predsjednik Dejan Samardžić nam je rekao da je on odmah, videći ovu ulicu, zamislio pistu.

OVA ULICA ĆE BITI NAZVANA PO SAMIRU

Sloboda nije poklon

- Znao sam da je to ta ulica, kaže nam Samardžić.

Pokazujući neka od posthumnih priznanja koja su dodijeljena Samiru, Srebreni štit, Zlatna značka s ljiljanom u sredini, Enes Beganović kaže da mu je posebno drago što tradicionalna manifestacija Dani grada Cazina počinje ovim događajem, imenovanjem ulice pored koje se nalazi škola.

- Mladi moraju znati istinu o našim hrabrim braniteljima. Sloboda nije poklonjena, ističe Beganović, ne krijući da je posljednjih desetak dana i sretan i tužan.

- Stanem na ulicu i uvijek vidim da mi ususret dolazi brat, a znam da toga više nema, kaže Enes.

EDINA KAMENICA

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!