Čelnica Mijanmara Suu Kyi ne ide na sjednicu UN-a

Svijet

Čelnica Mijanmara Suu Kyi ne ide na sjednicu UN-a

Objavljeno na dan 13.09.2017 - 17:33 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Čelnica Mijanmara Aung San Suu Kyi neće nazočiti predstojećem zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, potvrdio je njezin glasnogovornik, u trenutku kad se ta dobitnica Nobelove nagrade za mir suočava s oštrim globalnim kritikama zbog izbjegličke krize muslimanskog naroda Rohinja.

Umjesto nje na sjednicu UN-a idućega tjedna otići će mijanmarski potpredsjednik Henry Van Thio, prenosi AFP.

Iz kabineta Suu Kyi novinarima je rečeno kako se ona "ne boji suočavanja s kritikama ni s problemima, već da kod kuće možda ima hitnija pitanja kojima se treba pozabaviti".

Odluka čelnice Mijanmara objavljena je nakon što je šef UN-ove agencije za ljudska prava Zeid bin Ra'ad al-Hussein upozorio kako su progoni Rohinja "primjer etničkog čišćenja kao iz udžbenika" i optužio Mijanmar da provodi "sustavni napad" na pripadnike muslimanske manjine.

I dok se očekuje sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o krizi u Mijanmaru, koja je najavljena za danas, broj izbjeglih pripadnika muslimanskog naroda u Bangladešu, prema podacima UNHCR-a, dostiže 313.000, dok neslužbene brojke govore i o 370.000 izbjeglica.

Prijedlozi da joj se oduzme Nobelova nagrada

Aung San Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja je nekad bila omiljeni čelnik u međunarodnoj zajednici zbog svog demokratskog aktivizma pod bivšom huntom u Mijanmaru, obećala je da će naći rješenje za etničku i vjersku mržnju prema Rohinjama "koje će dovesti do mira, stabilnosti i razvoja za sve zajednice unutar zemlje".

O tome koliko je njena slava izblijedjela govori i činjenica da je zbog toga što nije ustala u obranu naroda Rohinja oštro kritiziraju iste one skupine za zaštitu ljudskih prava koje su se zalagale za njezino puštanje iz kućnog pritvora. Njezinu šutnju osuđuju i neki nobelovci, dok su kritičari čak pozvali da joj se oduzme Nobelova nagrada.

Aung San Suu Kyi prvi se put obratila Općoj skupštini UN-a kao nacionalni čelnik prošle godine, a tada je branila napore svoje vlade da riješi krizu u vezi sa statusom muslimanske manjine u Mijanmaru.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!