Marketing USKinfo.ba
Čerkez: Otvaranje fakulteta u ovom trenutku bi bilo pogrešno

BiH

Čerkez: Otvaranje fakulteta u ovom trenutku bi bilo pogrešno

Objavljeno na dan 16.10.2020 - 14:52 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je kako za sada neće biti uvođenja restriktivnijih mjera na nivou Federacije BiH, a da li će biti ponovnog lockdowna ovisi od toga koliko će se sami građani pridržavati mjera i spriječiti širenje virusa. Istakao je kako bi otvaranje fakulteta u ovom trenutno bilo pogrešno.

Istakao je kako se infekcija najviše širi među radno sposobnim stanovništvom, a najteža situacija za sada je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zapadnohercegovačkom kantonu i Kantonu 10, a porast se bilježi u Zeničko-dobojskom kantonu i Kantonu Sarajevo.

"Situacija je ozbiljna, ulazimo u neizvjestan i težak period. Evidentan je ubrzan porast slučajeva ne samo kod nas već i u cijeloj Evropi. Predstoji nam teška borba. Nadamo se da ćemo imati dovoljno razuma i da ćemo ovu borbu dobiti. Svjesni smo, razumijemo ljude da su umorni od pandemije i u njima se javlja određeni otpor. I nama svima je jako teško i zdravstvenim radnicima isto tako koji radimo ovaj posao 11 mjeseci. Zdravstveni radnici su na rubu iscrpljenosti. Mi smo narod koji je uvijek imao empatiju i poštovanje prema drugom i siguran sam da ćemo je pokazati opet i učiniti sve da se ne proširi ovaj virus. Mjere nisu teške, kazali smo da se moramo naoružati strpljenjem", rekao je Čerkez.

Istakao je kako je "cilj da ne uđemo u lockdown", da "od nas samih ovisi da li će u budućnosti mjere biti restriktivnije". Upozorio je da je zdravstveni sistem spreman, ali da su njihovi kapaciteti ograničeni.

"Situacija je pod kontrolom kada je u pitanju sektor obrazovanja, škole su spremne za sve varijante i online i klasičnu nastavu. Ako se situacija pogorša sigurno je da je jedna od opcija ponovo online škola. Otvaranje fakulteta u ovom trenutku bi bilo pogrešno, ali kantoni će donijeti odluke", rekao Čerkez.

Govoreći o obaveznom nošenju maske na otvorenom u Kantonu Sarajevo, Čerkez je rekao kako je Krizni štab FBiH propisao da se maske nose u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati distanca od dva metra. Međutim, kantoni mogu sami pooštravati ili ublažavati mjere.

"Svi moramo biti odgovorniji. Izdržimo još malo", zaključio je Čerkez.

Foto: FENA/Hazim Aljović
PODIJELI OVU VIJEST
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!