Čerkez: Rizik od Delta soja je izuzetno visok, pozivamo građane da se pridržavaju mjera

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Čerkez: Rizik od Delta soja je izuzetno visok, pozivamo građane da se pridržavaju mjera

Objavljeno na dan 01.07.2021 - 13:12 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zamjenik federalnog ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez na današnjoj konferenciji za medije govorio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH, kao i broju do sada utrošenih vakcina u ovom dijelu BiH.

Čerkez je naglasio kako se epidemiološka situacija u FBiH i dalje poboljšava, ali da građani i dalje moraju biti na oprezu zbog Delta soja koronavirusa, koji se već javio u regiji.

"Epidemiološka situacija se i dalje poboljšava. Broj slučajeva zaraze je smanjen za 18,7 posto u odnosu na prethodnu sedmicu. Čak 25 posto osoba manje se nalazi na bolničkom liječenju, a 60 posto je smanjena i smrtnost u odnosu na raniji period. Bez obzira na stabilnu situaciju, imajući u vidu da se pojavio Delta soj u regiji, smatramo da je rizik od novog soja izuzetno visok i zbog toga smo produžili trenutne mjere na još 14 dana", ističe Čerkez.

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju u vezi s vakcinama u Federaciji BiH. Čerkez je poručio kako u Bosnu i Hercegovinu ne pristižu samo donacije, već i vakcine kupljene putem COVAX mehanizma.


v
"Netačna je informacija da u BiH vakcine stižu isključivo donacijama. Ono što je dogovoreno i kupljeno, očekujemo više od tri miliona vakcina. U narednom periodu ovaj optimizam će biti potkrijepljen i ugovorima. Proces imunizacije se i dalje nastavlja. Do sada su date 236.972 doze u FBiH, od čega 148.834 jednom dozom i 88.138 obje doze. Do sada je u FBiH stiglo ukupno 319.505 vakcina te se jedan dio čuva za revakcinaciju stanovnika", naglašava Čerkez.

Na kraju, Čerkez je poručio građanima da se i dalje pridržavaju mjera kako bi se izbjegli neželjeni scenariji.

"Prilično je veliko nepoštivanje mjera na terenu. Pozivamo sve građane da se pridržavaju mjera koje su propisane kako ne bismo došli u situaciju da moramo brzo intervenisati, čak i prije septembra ili oktobra i da dođemo u situaciju da moramo uvoditi restriktivnije mjere", rekao je Goran Čerkez.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!