Čerkez se nada stabilnom ljetu: U FBiH pet novooboljelih, 44 osobe se oporavile

Nargile štete plućima

Čerkez se nada stabilnom ljetu: U FBiH pet novooboljelih, 44 osobe se oporavile

Objavljeno na dan 19.05.2020 - 13:07 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


O trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH izvijestio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez. U posljednja 24 sata otkriveno je pet novih pozitivnih slučajeva, a oporavilo se 44 zaraženih

Od 900 testiranih na koronavirus u posljednja 24 sata pet osoba je bilo pozitivno. Pozitivni su iz tri kantona - Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo.

Od početka epidemije u FBiH testirano je ukupno 30.712 sugrađana, a 1.009 osoba je bilo pozitivno od čega je trenutno aktuelnih slučajeva infekcije 124.

Kada su u pitanju oporavljeni, situacija je svakim danom ohrabrujuća, u posljednja 24 sata oporavilo se 44 osoba, a ukupno je do sada oporavljenih 848.

"U BiH imamo još 541 slučaj u RS, stanje u BiH je pod kontrolom, epidemiološka situacija je stabilna", rekao je Čerkez.

Na hospitalizaciji je 25 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a niko od njih nije životno ugrožen.

On je ponovio da će ulazak u BiH najvjerovatnije biti omogućen u šestom mjesecu, ali da su u toku još uvijek dogovori u vezi sa tim ko će smjeti ući u državu, a ko ne.

"Moramo reći da nije isto ako neko ulazi iz Italije gdje ima prilično veliki broj još uvijek umrlih pacijenata dnevno ili iz nekih zemalja gdje je situacija mirna", objasnio je Čerkez.

Objašnjava da je dobra organizacija dovela i do dobre epidemiološke situacije, ali da se u ljeto mora ući pažljivo kako na jesen ne bi opet imali jake restrikcije.

"Ovo nije posljedica slučajnosti nego vrlo organizovanog djelovanja i Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade FBiH i Zavoda za javno zdravstvo. Tokom ljeta planiramo nastaviti sa aktivnostima i sastancima kako bi se što bolje pripremili za jesen da se ne bi desilo da moramo raditi velike restrikcije kao sada", kazao je naglasivši da se nada stabilnom ljetu.

Uskoro će i Veterinarski fakultet u Sarajevu početi da radi komercijalne testove za one koji imaju potrebu testiranja zbog odlaska u države koje traže tu potvrdu, najavio je Čerkez.

Dotakao se i nargila barova za koje je kazao da mogu raditi, ali ne i služiti nargile zbog toga što su štetne za pluća - najjosjetljiviji organ kada je u pitanju koronavirus.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!