Ćetenija: Bosanska poslastica čuvana od zaborava

Tradicija

Ćetenija: Bosanska poslastica čuvana od zaborava

Objavljeno na dan 24.12.2018 - 13:43 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Ćetenija je tradicionalna bosanska poslastica u obliku konca koja se pravi u zimskom periodu.

Stara bosanska jela, ali i poslastice su jedan od zaštitnih znakova naše kulture. Naša zemlja obiluje brojnim zanimljivim jelima i njihovim načinom pripreme.

Ćetenija ima posebnu čar i priču koja se veže za nju.

Muškarci i djevojke bi se okupili u bosanskim kućama kako bi organizovali sijela na kojima će se pripremati ova končana poslastica- ćetenija.

Za pravljenje ove poslastice potrebni su vam:
1 kg šećera
1 kg brašna
Limun
Voda
Malo ulja

Dan prije same pripreme potrebno je ispeći brašno "nasuho" na laganoj vatri kako bi dobilo zlatnu boju, te je potrebno stalno miješanje da ne izgori. Zatim se brašno mora dobro ohladiti.

U drugu posudu stavljate šećer uz dodatak vode i malo limunovog soka na jaku vatru kako bi dobili karameliziranu smjesu. Nakon toga iznosite na snijeg da se ohladi. Ruke nauljite i iz posude podignete ohlađenu šećernu smjesu.

Dvije osobe trljajući rukama naprave krug koji presavijaju u obliku broja osam, postupak ponavljate sve dok masa ne dobije bijelu boju, te od te mase napravite obruč.

Za naredni postupak potrebno je šest do sedam djevojaka kako bi obruč posipale i stiskale na siniji i radnju ponavljale više puta.

Okreću sve dok smjesa ne bude u stanju končanja, dodaje se pomalo brašna, ne previše, i nastavi se okretati dok se potpuno ne iskonča.

Ako u ćeteniji ima grudvica, znači da nije dobro iskončana. Prostorija u kojoj se pravi ova poslastica treba biti hladna. Gotova ćetenija se prvo malo ohladi (vani ili u hladnoj prostoriji), a zatim se izreže na komadiće i poslužuje.

Prijatno!

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!