Marketing USKinfo.ba
 CIA upozorila da je arapski aktivista iz Norveške na meti vlasti Saudijske Arabije

KRITIKOVAO PRINCA

CIA upozorila da je arapski aktivista iz Norveške na meti vlasti Saudijske Arabije

Objavljeno na dan 08.05.2019 - 07:06 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


CIA je upozorila Norvešku da se istaknuti arapski aktivist İyad el-Baghdadi, koji od 2015. godine živi u toj skandinavskoj zemlji, suočava s potencijalnom prijetnjom iz Saudijske Arabije, saznaje The Guardian.

Norveške vlasti su 25. aprila stigle na kućni prag el-Baghdadija, upozorile ga na potencijalnu opasnost iz kraljevstva i odvele ga na sigurno mjesto. Rečeno mu je da je strana obavještajna agencija upozorila norveške vlasti da je aktivist u opasnosti.

"Saudijci me, kako sam shvatio, drže na meti. Nemam pojma šta ću učiniti", rekao je El-Baghdadi u telefonskom razgovoru za Guardian, dodavši da su ga predstavnici norveških vlasti uvjeravali da prijetnju shvataju vrlo ozbiljno i da su došli spremni.

El-Baghdadi je pisac i aktivista iz Palestine. Aktivan je na Twitteru, a široj javnosti je postao poznat tokom arapskog proljeća, kada je tvitao o egipatskom ustanku. Zbog svojih šala i kritika na račun autokratskih vođa stekao je desetine hiljada sljedbenika na Twitteru.

Godine 2015. je dobio politički azil u Norveškoj, nakon što je uhapšen i protjeran iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Morao je otići bez ikakve formalne optužbe ili suđenja. Od tada je saudijski princ bio često na meti njegovih kritika, ali i ostalih aktivista iz njegovog okruženja.

Nakon ubistva Jamala Khashoggija, saudijskog novinara koji je radio za Washington Post, El-Baghdadi je na Twitteru upozorio da će princ Mohammed postati opasniji ako cijeli slučaj prođe bez posljedica.

Odluka CIA-e da upozori norveške kolege ne nagovještava u kakvoj opasnosti je bio arapski aktivist. Prema američkom zakonodavstvu, agencija ima zakonsku dužnost upozoriti potencijalnu žrtvu ako prikupi "vjerodostojne i specifične informacije koje ukazuju na prijetnju".

El-Baghdadi je za Guardian upozorio na mogućnost da vlada Saudijske Arabije još uvijek želi ušutkati ili smanjiti aktivizam izvan svojih granica, što je okarakterisao kao rastući problem.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!