Cikotić obišao kamp Lipa: Migrantska kriza ide u pravom smjeru

U društvu EU komesarke

Cikotić obišao kamp Lipa: Migrantska kriza ide u pravom smjeru

Objavljeno na dan 18.02.2021 - 18:23 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ylva Johansson danas je prilikom posjete Bihaću obišla je migrantski kamp na lokalitetu Lipa, te o procesu migracija razgovarala s ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, kao i predstavnicima kantonalne i gradske vlasti.

"Raduje me vidljiv napredak na ovoj lokaciji, jer je svim ljudima neophodno osigurati dostojanstven tretman - vrijedan čovjeka. Razgovarali smo o sigurnosnim i humanitarnim aspektima situacije sa migrantima i izbjeglicama u BiH, odnosno neupitnoj podršci Evropske unije u svemu ovome. Jasno je da državne vlasti u Bosni i Hercegovini moraju još dosta toga uraditi i unaprijediti, s obzirom da je i upravljanje procesom migracija jedan od onih 14 uslova za pridruživanje Evropskoj uniji. Također, neophodno je ravnomjernije raspoređivanje tereta i odgovornosti u ovoj situaciji, ili da budem konkretnija, potreban je doprinos i angažman svih dijelova države", izjavila je Johansson.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić istakao je napokon željeni pravac postupanja i djelovanja kada je u pitanju migracijski proces u državi, koji u potpunosti podržavaju i zvaničnici Evropske unije.

"Evidentan je napredak u posljednje vrijeme, krenuvši od poboljšanja uslova ovdje u kampu Lipa, pa do niza drugih realiziranih aktivnosti. Taj kurs koji smo zauzeli u zadnjih nekoliko mjeseci ima puno razumijevanje i podršku Evropske unije i to je ono što me hrabri. Davno su prepoznati naši nedostaci, u smislu neravnomjernog raspoređivanja tereta migracijskog procesa, nepostojanja institucionalnog odgovora, kao i adekvatnih zakonskih rješenja, ali napokon se ističu i prepoznaju naši ogromni napori i nastojanja za što efikasnijim upravljanjem migrantskom situacijom", dodao je ministar Cikotić

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakli su važnost ovakve posjete, te je okarakterizirali najboljim pokazateljem ozbiljnosti angažmana Evropske unije na rješavanju kompleksne situacije sa migrantima i izbjeglicama, naročito u ovom dijelu države.

"Mi smo od prvog dana bili partner i sarađivali sa svima, ali jasno je da ne možemo snositi kompletan teret migrantske krize u državi. Jasno smo iznijeli naše stavove i mogućnosti, te izrazili želju da zajedno sa nadležnim državnim institucijama i uz podršku Evropske unije značajno unaprijedimo sigurnosni, humanitarni i svaki drugi aspekt migracijskog procesa u kantonu. Želimo pomoći svim ljudima, uz prvenstvenu zaštitu sigurnosti naših građana i njihove imovine", riječi su premijera Ružnića.

Delagaciju Evropske unije nakon današnjih protokolarnih aktivnosti u Bihaću, već sutra očekuju sastanci sa najvišim političkim zvaničnicima Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Foto: FENA
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!