Marketing USKinfo.ba
Čokoladna torta od samo ŠEST sastojaka - po receptu Jamiea Olivera

Sjajna je

Čokoladna torta od samo ŠEST sastojaka - po receptu Jamiea Olivera

Objavljeno na dan 02.02.2020 - 14:12 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Kako se dobro zasladiti i uživati u mnogima omiljenoj poslastici, čokoladi?

Rješenje dolazi u vidu čokoladne torte bez brašna, što je automatski čini i idealnom poslasticom za sve koji se pridržavaju bezglutenskog načina prehrane.

Birajte tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa jer ćete tako najbolje iskoristiti njezine prednosti. Naime, kakao je prirodno bogat polifenolima koji pokazuju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Istraživanja su također pokazala vezu između konzumacije tamne čokolade i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, i to u vidu prevencije oboljenja, smanjenja smrtnosti nakon infarkta i smanjenja nakupljanja plaka u koronarnim arterijama.

Tamna čokolada i kakao glavni su sastojci ove grešne čokoladne torte, nastale prema receptu Jamiea Olivera, u kojoj mogu slobodno uživati oboljeli od celijakije i preosjetljivosti na gluten (i svi ostali), piše Naturala.hr.

Sastojci:

– 200 g tamne čokolade
– 200 g putera
– 6 jaja
– 250 g smeđeg šećera
– 70 g kakao praha
– prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva C. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.

Na pari otopite čokoladu i maslac, povremeno miješajući, dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Uklonite posudu s vatre i stavite sa strane da se malo ohladi.

U dvije odvojene posude odvojite žumanjke i bjelanjke. Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i izmiksajte. Dodajte prosijani kakao i prstohvat morske soli, a zatim lagano pomiješajte.

U smjesu dodajte otopljenu čokoladu, promiješajte, a zatim lagano umiješajte bjelanjke dok smjesa ne postane glatka. Prebacite u pripremljeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 45 minuta do sat vremena, ili dok umetnuta čačkalica ne izađe tek blago vlažna (ne želite ga presušiti).

Pustite da se potpuno ohladi na žičanoj rešetki, a zatim poslužite posipano s kakao prahom, svježim bobicama ili tučenim vrhnjem.

Prijatno!





KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!