Čović: Mnogo je onih koji žele da je BiH samo njihova, zbog toga traže građansku državu

PROTIV PROTEKTORATA

Čović: Mnogo je onih koji žele da je BiH samo njihova, zbog toga traže građansku državu

Objavljeno na dan 18.02.2020 - 10:39 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da postoji mnogo stvari koje je potrebno reformisati, a jedna od njih je kompletno područje pravosuđa i Ustavni sud BiH.

"Činjenica je da tri predstavnika međunarodnih institucija već više od 20 godina egzistiraju u Ustavnom sudu i da je došlo vrijeme da BiH jednostavno mora u tom sudu imati devet predstavnika tri konstitutivna naroda. Da bi se to desilo moramo donijeti adekvatne zakone u parlamentarnoj proceduri i za to nam je potreban konsenzus", rekao je Čović TV Herceg-Bosna.

Kazao je kako je siguran da će trebati napor da mnogi shvate "da ne možemo imati bilo kakav oblik proktetorata, pogotovo kada je u pitanju tumačenje Ustava a što je uloga Ustavnog suda".

Odgovorajući na optužbe da zajedno sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom ruši BiH, Čović je naveo da se pozivanjem na poštivanje Ustava BiH nikako ne može rušiti.

"Ima mnogo onih koji žele da je BiH samo njihova zemlja.Taj njihov patriotizam i probosanska opredjeljenja su ništa drugo nego brutalno dijeljenje odnosa na način da se ona dezintegriše i ostane pod upravom nekih međunarodnih institucija kako bi se njima olakšalo da dođu do onoga što zovu građanskom zemljom, a tome bi mogli dodavati puno drugih stvari", poručio je Čović.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!