Čović: Nastoji se skrenuti pozornost javnosti sa stvarnih afera i problema u BiH

Uoči videokonferencije Evropska unija - Zapadni Balkan

Čović: Nastoji se skrenuti pozornost javnosti sa stvarnih afera i problema u BiH

Objavljeno na dan 05.05.2020 - 12:05 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović očekuje da se na predstojećoj videokonferenciji Evropska unija - Zapadni Balkan ojača pozicija BiH na europskom putu.

- Osobno ću na konferenciji istaknuti da želimo ojačati svoju poziciju kada su u pitanju evropske integracije, budući da imamo jedan zastoj koji traje već nekoliko godina.

Zamolit ću sve predstavnike EU da omoguće BiH status kandidata što prije, a svakako u ovoj godini. Tema će biti i trenutna ekonomska situacija u regiji i mi u BiH svakako očekujemo nastavak pomoći EU, odnosno posebno mjesto kada je u pitanju pristup fondovima EU, iako još nemamo status kandidata - izjavio je Čović za Fenu.

Bespotrebno formirati nova tijela

On očekuje da će na ovom skupu, putem videolinka, sudjelovati blizu 50 dužnosnika EU, zemalja članica, predstavnika Evropske pučke stranke (EPP) te lideri iz regije koji pripadaju ovoj političkoj grupaciji.

Čović kaže da žali što vjerojatno neće biti jedinstvenog stava iz BiH na ovoj konferenciji, jer to negativno utječe na sam proces pridruživanja EU.

- Ako i dalje zadržimo retoriku s naglaskom na podjelama u BiH, bojim se da će odnos lidera EU prema nama biti identičan. Nerealno je očekivati da uz sadašnje probleme koje cijela Evropa ima zbog pandemije koronavirusa neko u EU ima razumijevanja za naše podjele i sukobe - smatra Čović.

Govoreći o nedolasku na jučerašnji sastanak ad hoc radne skupine za EU, Čović kaže da je bespotrebno formirati nova tijela pored svih onih koja već postoje.

- To ad hoc tijelo neki vide kao kompenzaciju za naš Mehanizam koordinacije, na čijoj se uspostavi dugo i naporno radilo godinama. Sad se ponašamo kao da uopće nemamo taj mehanizam.

Svi uvjeti koji danas stoje pred BiH isključivo su vezani za Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu tamo gdje treba promijeniti zakon. Treba održati tu aktivnost zajedničkog djelovanja, ali ne i zloupotrebljavati uzurpirane pozicije kao što je ona u Predsjedništvu BiH - ističe Čović.

Po njegovim riječima, već u četvrtak se sastaje radna skupina unutar Vijeća ministara koja ima ovlasti i zadatke na evropskom putu te da u tom pravcu treba djelovati kako bi se otklonile prepreke za dobivanje kandidacijskog statusa.

Odbacuje optužbe

Iako kaže da ga ne iznenađuju, Čović odlučno odbacuje optužbe da nedolaskom na sastanak ad hoc skupine koči evropski put BiH. Kaže da je ta priča jedna u nizu onih kojima se nastoji skrenuti pozoronost javnosti sa stvarnih afera i problema u BiH.

- Hrvatski politički predstavnici su i dalje ključni predvodnici euroatlantskih procesa. I mi ćemo iskoristiti svoju poziciju i u Vijeću ministara i u Parlamentu da BiH ispuni uvjete za dobivanje kandidacijskog statusa.

Ono što od nas ne treba očekivati je da legaliziramo zlouporabu koja se dogodila, a to je da bošnjački narod bira dva člana Predsjedništva BiH - zaključio je Čović.     
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!