Čović: OHR će biti izmješten iz BiH ako Schmidt bude vodio politiku Merkel

VESELI SE PROMJENAMA

Čović: OHR će biti izmješten iz BiH ako Schmidt bude vodio politiku Merkel

Objavljeno na dan 21.01.2021 - 08:53 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Lider HDZ-a Dragan Čović najavu dolaska novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, prema njegovim riječima, dočekao je s veseljem.

"Ja se veselim da se ugasi taj institut visokog predstavnika. Drago mi je da dolazi predstavnik Njemačke administracije. Gospođa Merkel je kao kancelarka učinila jako puno za BiH. Na desetke susreta smo imali u zadnjih desetak godina, pa i ovdje u Zagrebu, i znam dobro kako razmišlja o našoj budućnosti“, izjavio je Čović gostujući na HRT-u.

Mišljenja je da ukoliko Christian Schmidt u značajnoj mjeri bude vodio politiku koju zagovara kancelarka Merkel onda je siguran da ćemo vrlo brzo dobiti klasičnu transformaciju uloge OHR-a.

"Ja se nadam u narednih godinu-dvije dana da će se OHR izmjestiti iz BiH i da će biti neko zaštitno tijelo izvan okvira Ustava koje neće utjecati na ustavna određenja u BiH“, izjavio je.

Čović očekuje transformiaciju uloge visokog predstavnika za potrebe Evropske unije.


"Ona je dugi niz godina, zadnjih pet-šest, izgubila svoj smisao. Mislim da se mora transformisati za potrebe EU. Ne možemo dobiti kandidatski status i otvoriti procese pregovora, a istovremeno imate taj paralelni institut vlasti sa onim bonskim ovlastima jer ih neko tumači da njima možete smjeniti predsjednika države, nametnuti zakonska rješenja, promijeniti ustav ako treba...“, kazao je

Podsjetimo, jučer je iz Vlada Njemačke dala zeleno svjetlo da Christian Schmidt i zvanično postane kandidat za visokog predstavnika u BiH.

Cijela procedura trebala završiti do marta ukoliko članice Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) izaberu Schmidta, a zatim sve potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!