Čović u Zagrebu govorio o tome kakva je BiH jedino moguća, te koga diskriminiše zakon

DJELOVANJE HDZ-A

Čović u Zagrebu govorio o tome kakva je BiH jedino moguća, te koga diskriminiše zakon

Objavljeno na dan 06.12.2019 - 11:06 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u Zagrebu da se ova politička partija zalaže za decentralizovu BiH.

Čović je istakao da je BiH jedino moguća kao zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba, u kojoj se jamče ljudska i građanska prava prema najvišim međunarodnim standardima, saopšteno je danas iz HDZ-a.

"To su naše vrijednosti za koje se zalažemo u BiH", istakao je Čović jučer u Zagrebu na konferenciji "Demokršćanske vrijednosti u politici i društvu".

On je rekao da bez korekcija nepravednog izbornog zakona nije moguće izgradnja društva utemeljnog na uzajamnom priznanju, solidarnosti i zaštiti ustavnih prava konstitutivnih naroda.

Taj zakon, ovakav kakav je, diskriminiše manjine u izbornom procesu i hrvatskom narodu uskraćuje pravo na demokratski izbor svojih legitimnih predstavnika u Predsjedništvo BiH i Dom naroda, istakao je Čović.

Govoreći o smjeru i zalaganju HDZ-a BiH, on je istakao da se stranka zalaže za decentralizovanu zemlju socijalne pravde, jednakih i standardizovanih kolektivnih prava naroda i pojedinačnih prava građana.

"Nažalost ona danas takva nije", rekao je Čović, te istakao neobjašnjive ne-demokršćanske, gotovo iracionalne nasrtaje na ideje pluralizma, federalizma i društveno-političke ravnopravnosti.

Razumijevanje i praštanje do pomirenja, smatra Čović, jeste put nadilaženja suprotstavljenosti i napetosti među narodima i u BiH, i ujedno evropski put.

On je istakao da je cilj djelovanja HDZ-a BiH osiguranje hrvatskog postojanja u BiH i očuvanje integriteta hrvatske nacije i narodnog bića u zajedničkoj zemlji triju suverenih, ravnopravnih i konstitutivnih naroda.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!