Crna Gora neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije

PERSONA NON GRATA

Crna Gora neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije

Objavljeno na dan 30.11.2020 - 13:14 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vlada Crne Gore i Ministarstvo vanjskih poslova neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, saopćeno je danas iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pozdravilo je odluku Beograda da odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića, ali je odlučilo ostati pri svojoj prvobitnoj odluci o protjerivanju srbijanskog ambasadora Vladimira Božovića.

"Ambasador Tarzan Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne miješajući se u njena unutrašnja pitanja, sa suzdržanošću prema zemlji domaćinu, čak i onda kada je Crna Gora grubo vrijeđana i ponižavana s različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagirale i različite međunarodne adrese", rečeno je iz ministarstva.


Kako su naveli ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj služi, svojim interpretacijama historije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini.

Podsjećamo, Podgorica je u subotu nepoželjnom osobom proglasila srbijanskog ambasadora Vladimira Božovića i od njega zatražila da napusti Crnu Goru, zamjerivši mu izjavu da odluka Podgoričke skupštine, koja je 1918. donijela odluku da se Crna Gora pripoji Srbiji, predstavlja "oslobođenje" i "slobodnu volju" crnogorskog naroda.

Crnogorska vlada smatra da je ta skupština bila nelegalna i nelegitimna, a da je Božović svojom izjavom "omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo".

Nekoliko sati nakon poteza crnogorskih vlasti Beograd je odgovorio recipročnom mjerom te je nepoželjnom osobom proglasio crnogorskog ambasadora u Beogradu. Međutim, dan kasnije srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je da će Beograd jednostrano povući recipročnu odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore.


Tu odluku pozdravio je evropski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi te je pozvao Crnu Goru da učini isto.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore odgovorilo je kako Varhelyi prije svog istupa "nije ušao u meritum stvari".

"Crna Gora je u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima. To predstavlja ne samo stup evropske integracije, kako je istakao povjerenik Varhelyi, već ključni element naše vanjske politike koju godinama promoviramo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima. Stoga, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji", stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova ove zemlje.

Foto:Srna
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!