Crna Gora produžila trajanje samoizolacije zbog koronavirusa na 21 dan

NOVE MJERE

Crna Gora produžila trajanje samoizolacije zbog koronavirusa na 21 dan

Objavljeno na dan 16.07.2020 - 09:40 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore jučer je odlučilo da izmjeni naredbe koje se odnose na karantin i samoizolaciju osobama koje su bile ili se sumnja da su bila u kontaktu sa osobama oboljelim od koronavirusa ili sa osobama za koja postoji sumnja da su oboljela.

Tako je mjera samoizolacije produžena sa 14 na 21 dan.

Mjera samoizolacije se, prema novoj naredbi, određuje u trajanju od 21 dan osobama koje su bile ili se sumnja da su bile u kontaktu sa osobama oboljelim od novog koronavirusa ili sa osobama za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti.

"Do ozdravljenja, a najmanje 21 dan osobama koja imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti", kaže se u naredbi.

U trajanju do navršenih 21 dan od dijagnostikovanja bolesti osobama koje su bile na bolničkom liječenju, ispunjavaju kriterijume za oporavak, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore i imaju negativan rezultat testa prije isteka perioda od 21 dan od dana dijagnostikovanja infekcije (prvog pozitivnog testa na SARS-CoV-2).

U trajanju do dobijanja jednog negativnog rezultata testa, ali ne kraće od 21 dan od dijagnostikovanja bolesti, osobama koje su bila na bolničkom liječenju, ispunjavaju kriterijume za oporavak i imaju pozitivan rezultat kontrolnog testa, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Ističe se da na snazi ostaje i mjera obaveznog smještaja u karantin ili samoizolaciju crnogorskih državljana i rezidenata Crne Gore koji dolaze iz država sa kojima nije dozvoljeno odvijanje međunarodnog putničkog saobraćaja, u skladu sa propisanim epidemiološkim kriterijumima, u trajanju od 14 dana, na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH od 29.juna moguć je uz obavezni PCR, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 48 sati. Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Foto:Vijesti.me
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!