Crnadak: Građani BiH će od 1. januara 2018. putovati u Kinu bez viza

BiH

Crnadak: Građani BiH će od 1. januara 2018. putovati u Kinu bez viza

Objavljeno na dan 10.11.2017 - 11:16 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak očekuje da od 1. januara naredne godine građani BiH putuju u Kinu bez viza.

Crandak je za Fenu pojasnio da je Prijedlog sporazuma o međusobnom ukidanju viza, usvojen jučer na sjednici Vijeća ministara BiH, rezultat razgovora, koji s kineskim predstavnicima traju već duži period.

Ostalo je još da ovaj sporazum potvrdi Predsjedništvo BiH, a Crnadak očekuje da bude potpisan tokom njegovom susreta s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, 27. novembra, u Budimpešti, na velikom samitu "1+16" Kine i jugoistočne Evrope.

Nakon toga uslijedit će verifikacija ovog dokumenta u Parlamentranoj skupštini BiH.

Šef bh. diplomatije je naglasio da je Kina najmnogoljudnija zemlja, te jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu.

"Mislim da će mogućnost da se u Kinu putuje bez viza značajno pomoći da se brže razvijaju međusobni odnosi te da, između ostalog, mnogo više naših proizvoda nađe prostor na kineskom tržištu i da će ovaj sporazum imati i druge brojne dobre efekte za sve u BiH", rekao je Crnadak za Fenu.

Sporazumom se olakšavaju putovanja državljanima dvije zemlje koji imaju važeće pasoše, te doprinosi razvoju ekonomije, kulture i turizma.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!