Cvitanović bi podržao zakon o Ustavnom sudu, ali ne i secesionističke pokušaje iz RS-a

PREDSJEDNIK HDZ-A 1990

Cvitanović bi podržao zakon o Ustavnom sudu, ali ne i secesionističke pokušaje iz RS-a

Objavljeno na dan 27.02.2020 - 08:40 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je za Klix.ba kazao da se snažno zalaže za donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH, ali da će se secesionističkim pokušajima iz RS-a snažno suprotstaviti.

Cvitanović je, upitan da li bi podržao prijedlog da se iz Ustavnog suda BiH izbace strane sudije, diplomatski odgovorio da HDZ 1990 ima jasno iskazana stajališta i da se ona ne mijenjaju prema želji bilo kojeg pojedinca, pa tako ni Milorada Dodika.

"Mi se, kao stranka, godinama zalažemo da odgovornost za ovu zemlju i sve procese koji se u njoj događaju moraju preuzeti domaći političari, ali ta odgovornost mora biti potpuna, a ne po principu uzimanja i poštivanja samo onoga što pojedinoj političkoj grupaciji ili pojedincu odgovara", rekao je Cvitanović.

Kada je riječ o odlukama Ustavnog suda BiH, Cvitanović kaže da uporno insistiraju da se odluke ovog tijela ne komentiraju, već da se provode.

"Pa za ovu odluku o poljoprivrednom zemljištu su glasali i Hrvati u Ustavnom sudu. Stoga očekujemo da se, kako sve ranije, tako i ova odluka Ustavnog suda poštuje", kazao je predsjednik HDZ-a 1990.

Navodi kako će se, neovisno o tome kako će cijela priča završiti, i dalje u okviru svojih mogućnosti snažno zalagati da čim prije, u jasno propisanoj proceduri, dođe do donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH, u skladu s preporukama EK.

"Ako insistiranje na donošenju novog zakona o Ustavnom sudu smatrate potporom bilo kome, ja s tim nemam problem. Također, bilo kakve rušilačke i secesionističke pokušaje iz RS-a nikada nećemo podržati i snažno ćemo im se suprotstaviti", rekao je on.

Također je naveo kako daje jasnu potporu biskupu Franji Komarici i Katoličkoj crkvi na tom području, koji se ustrajno, često izlažući i sebe, zalažu za opstanak i hrvatskog naroda na svojoj stoljetnoj zemlji.

Navodi kako će Hrvatski narodni sabor, ako i kada na dnevni red dođe pitanje hoće li dati podršku Miloradu Dodiku, znati odgovoriti.

"Naša temeljna postavka je da se samo dijalogom legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda može postići dogovor o svim ključnim pitanjima u BiH. Pred nama je izazov donošenja niza bitnih odluka", istakao je Cvitanović za Klix.ba.

Pozvao je da se ne poigravamo s budućnošću ove zemlje, nego da prihvatimo ono što su njeni temelji.

"To je jednakopravnost njena tri konstitutivna naroda i njihovo pravo na legitimno predstavljanje, što je utkano i u temelje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma i što treba vrlo jasno iskazati kroz novi Izborni zakon u BiH", naveo je Cvitanović.

Navodi da sve dok duh i slovo Daytona ne budemo poštovali u cijelosti, sve dok odluke Ustavnog suda za sve nas ne budu obavezujuće, ova zemlja će biti zarobljena, a najveće žrtve bit će svi njeni građani bez obzira na vjeru, naciju ili političko uvjerenje.

"Smatram da su dijalog i kompromis između bošnjačkih političkih predstavnika i hrvatskih političkih predstavnika, uz nužno uvažavanje konstitutivnih naroda, ključ rješenja za BiH. U HDZ-u 1990 euroatlantski put BiH nema alternative, a tako je u HNS-u, tako da nije upitno ima li zdravog razuma u HNS-u", zaključio je Cvitanović.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!