Da li će monstrum iz Bosanske Gradiške dobiti 40 godina robije?

BiH

Da li će monstrum iz Bosanske Gradiške dobiti 40 godina robije?

Objavljeno na dan 19.01.2017 - 13:33 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Vijeće Vrhovnog suda RS-a, u roku od mjesec dana, trebalo bi donijeti odluku o tome da li će Aleksandru Majkiću (39) iz Bosanske Gradiške, koji je nepravosnažno osuđen na 30 godina zbog ubistva supruge Mirjane Majkić (39), biti izrečena veća kazna, čak do maksimalnih 40 godina zatvora.

Upravo je to u žalbenom postupku na prvostepenu presudu zatražilo tužilaštvo, a ukoliko bi Vrhovni sud RS prihvatio ovakvu žalbu tužiteljice Svetlane Brković, bila bi to jedna od najvećih kazni koja je ikada izrečena u pravosuđu RS-a.

Naime, prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjoj Luci, Majkić je za svirepo ubistvo supruge dobio 30 godina robije, a izricanju presude, 28. oktobra prošle godine, prethodilo je priznanje krivice.

Majkić je suprugu zadavio pred njihovim petogodišnjim sinom 29. marta 2016. godine u njihovo stanu u Bosanskoj Gradišci. Sudija Olga Pantić je prilikom izricanja prvostepene presude iznijela stravične detalje koji su potresli široku bh. javnost.

- Dok je Mirjana bezbrižno spavala u zagrljaju svog sina Đ. M. u dnevnom boravku, Aleksandar joj je prišao, zakoračio preko nje, a onda joj sjeo na stomak i šakama joj stegao vrat dok je nije ugušio. To je učinio u prisustvu njihovog 5-godišnjeg sina koji mu je vikao: "Tata nemoj!" - rekla je tada Pantićeva.

Tužilaštvo je stoga od Vrhovnog suda RS zatražilo oštriju kaznu.

- Prvostepeni sud je kao olakšavajuće okolnosti uzeo Majkićevo priznanje krivice i kajanje. Međutim,  on je krivicu negirao na prvom ročištu nakon potvrđivanja optužnice. Priznanje ne može biti olakšavajuća okolnost u slučajevima kada nije doprinijelo utvrđivanju činjenica bitnih za postupak. Iako se u prvi mah 30 godina zatvora čini puno, kada se sagledaju sve činjenice i posljedice djela kazna nije adekvatna. Smatramo da bi sud trebalo da izrekne kaznu između 30 i 40 godina - rekla je Brkovićeva.

Branilac Majkića, advokatica Aleksandra Metlić, zatražila je blažu sankciju.

- Smatram da je adekvatna kazna između 10 i 20 godina. On je odmah sve priznao pred policijom – kazala je Metlić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!