Da li i kada Covid vakcinisane osobe mogu primiti vakcinu protiv gripe?

ZDRAVLJE

Da li i kada Covid vakcinisane osobe mogu primiti vakcinu protiv gripe?

Objavljeno na dan 21.09.2021 - 15:54 | Izvor: USKinfo.ba | N1


Sve osobe koje su primile vakcine protiv COVID-19 mogu primiti i vakcinu protiv sezonske gripe, a razmak između te dvije vrste vakcina mora biti minimalno dvije sedmice, kazala je epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Mia Blažević.

“To je jedini preduvjet, da bi bilo vremena da obje vrste vakcina razviju imunitet odnosno odgovor na vakcine. Posebno osobama koje spadaju u rizičnu grupu preporučamo da se, uz vakcinu protiv COVID – 19, vakcinišu i protiv sezonske gripe. Dvije sedmice nakon druge doze vakcine protiv COVID -19 preporučamo cijepljenje protiv sezonske gripe”, naglasila je za Fenu dr. Blažević.

U Federaciji BiH vakcinisanje protiv sezonske gripe organizirano je na nivou kantona, a federalni Zavod nabavit će i ove godine oko 7.200 doza prvenstveno za potrebe zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH.

“Dospijeće cjepiva protiv sezonske gripe ne ovisi od nas, nego od proizvođača i dostavljača. Na osnovu iskustva iz ranijih godina, obično to bude krajem oktobra i/li početkom novembra”, naglasila je dr. Blažević.

Nakon što vakcine stignu u Federaciju BiH i dobiju odobrenje od Agencije za lijekove BiH, kreće proces vakcinacije. Najbolje se što prije vakcinisati, da bi se dalo vremena imunitetu da se razvije i štiti od sezonske gripe.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!