Dačić: Samit u Parizu je otkazan da Haradinaj ne bi ''lupio pljusku'' Macronu

KOSOVSKO PITANJE

Dačić: Samit u Parizu je otkazan da Haradinaj ne bi ''lupio pljusku'' Macronu

Objavljeno na dan 24.06.2019 - 07:29 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Otkazivanje samita u Parizu predstavlja poraz, ali najmanje poraz Srbije, ocijenio je u nedjelju srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Komentarišući otkazivanje pariskog sastanka na kojem su poslije nedavnog neuspjeha u Berlinu ponovno trebali sjesti za stol čelnici Srbije i Kosova, Dačić je rekao za TV Pink kako je kosovski predsjednik Hashim Thaci "tačno definirao situaciju" ocjenom da je to poraz za Kosovo, prenosi Hina. 

Dačić kaže da je Kosovo označeno kao krivac za odgađanje skupa koji su u Parizu namjeravali organizirati francuski šef države Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Također je rekao da ni Brisel ni Washington nisu jako tužni zbog odgode sastanka.

"To govori o tome da SAD ovo vide kao dokaz da se bez njih ništa ne može završiti. Sada oni koji su pokušali organizirati ovaj sastanak vide da to nije lako", ocijenio je Dačić. Dodao je da je u ovom trenutku prerano reći kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine i kakav bi mogao biti razvoj događaja.

"Postoje mnoge druge teme kojima se evropski lideri bave, a jedna od njih je izbor novih evropskih institucija", kazao je Dačić. 

Srbijanski šef diplomatije smatra kako je samit odgođen jer Macron nije želio dopustiti da mu kosovski premijer Ramush Haradinaj "lupi pljusku usred Pariza kao u Berlinu“ gdje je, po Dačićevoj ocjeni, ponizio Merkel i Macrona pitanjem ko će Prištini garantovati viznu liberalizaciju koju su njih dvoje ponudili u zamjenu za ukidanje carina na robu iz Srbije i povratak dijalogu.

"Oni su mu u zamjenu za carine ponudili da Kosovo dobije viznu liberalizaciju i da pomognu na putu ka EU. Haradinaj ih je potcjenjivački pitao ko će mu to garantovati. Htio je reći da mu treba malo jači jamac nego što su oni (Merkel i Macron)", rekao je je Dačić.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ponovio je u nedjelju kako žali što neće biti samita u Parizu, ocijenivši da je Priština shvatila da se Srbiji "žuri u ekonomski napredak" i da je u tome može ometati ucjenama i odgađanjem potrage za rješenjem.

Od Beograda traže priznanje, a ništa ne nude i zbog toga se rješavanje kosovskog pitanja samo odgađa, usporavajući Srbiju u razvoju, rekao je Vučić novinarima tokom posjeta gradilištu velikog investicijskog projekta Beograd na vodi.

Poslije neuspjelog pokušaja Merkel i Macrona da koncem maja u Berlinu na skupu vođa zapadnog Balkana potaknu nastavak dijaloga Beograda i Prištine, novi sastanak bio je zakazan za početak jula u Parizu, ali je u petak potvrđeno da je odgođen jer nisu stečeni uvjeti sa njegovo održavanje.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!