Dačić u Sarajevu: Mogli bi i mi sa RS imati zajedničku vanjsku politiku, što da ne

O KOSOVU

Dačić u Sarajevu: Mogli bi i mi sa RS imati zajedničku vanjsku politiku, što da ne

Objavljeno na dan 08.07.2019 - 13:06 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić komentarisao je u Sarajevu, na samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, stanje u regiji te odnose Beograda i Prištine.

Na pitanje kako komentariše nedolazak delegacije Republike Kosovo i Albanije na SEECP u Sarajevo, Dačić je odgovorio da je 2014. godine donijeta odluka da se u skladu s dogovorom iz Brisela omogući učešće Kosova u skladu s dogovorenim uslovima. 

“Veoma je zanimljivo da je Kosovo učestvovalo na prvom sljedećem samitu u Albaniji pod istim uslovima zbog kojih danas nisu željeli doći. Uslovi su takvi da ispred svakoga od nas piše ime glavnog grada, dakle nema zastava i imena država”, kazao je Dačić. 

On je dodao da se Kosovo obilježava u skladu sa sporazumom, odnosno sa zvjezdicom i fus notom te da je tadašnja predsjednica Kosova rekla kako će ta zvjezdica ispariti. 

Kako kaže, većina zemalja danas je izrazila žaljenje jer sastanku ne prisustvuje delegacija Kosova i da je od BiH tražio odgovore da li su postupili po procedurama. 

“Postupljeno je na isti način kako je to uradila Albanija kada je pozvala Kosovo 2015. godine. Nije im tada smetalo u Albaniji, a sada im smeta u BiH”, kazao je Dačić. 

RS i Kosovo

Što se tiče zajedničke vanjske politike Albanije i Kosova i njegove izjave da bi Srbija mogla isto postupiti kada je riječ o bh. entitetu RS, Dačić je rekao: “Mogli bi, što da ne”. 

On je ocijenio da je u pitanju stvaranje “Velike Albanije” pitajući šta bi bilo kada bi Srbija potpisala takav sporazum sa bh. entitetom RS. 

“Da li je to onda narušavanje teritorijalnog integriteta i interesa BiH? Vjerovatno bi to svi osudili, a ovdje kažu ma pustite to”, kazao je Dačić.

Komšija i neko treći

"Trebamo se okrenuti jedni drugima, a ne da tražimo pomoć drugih. To je isto ko kad ode čovjek da traži pomoć od nekog trećeg jer ima problem sa komšijom. Pa taj treći ode, a ti ostaneš živjeti pokraj komšije. Zato mi sa sobom moramo riješiti probleme i vidjeti šta su nam interesi", kazao je Dačić okupljenim novinarima.

Dačić je problem koji Beograd ima sa Kosovom uporedio sa makedonsko-grčkim poteškoćama oko imena bivše jugoslavenske republike.

On je kazao kako su predstavnici zemalja regiona godinama, kada bi Makedonija bila u pitanju, slušali grčke proteste zbog imena.

"Govorili smo im pa dajte više, dokle?. A onda je i Skoplje odbijalo da učestvuje u nekim procesima gdje je bila i Grčka. I šta je na kraju bilo - morali su se dogovoriti i naći rješenje", zaključio je Dačić.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!