Damask odbacuje dogovor SAD-a i Turske o Siriji

!

Damask odbacuje dogovor SAD-a i Turske o Siriji

Objavljeno na dan 08.08.2019 - 12:07 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Zvanični Damask "kategorično“ odbacuje američko-turski sporazum o uspostavljanju zajedničkog operativnog centra za sjevernu Siriju radi uspostavljanja „sigurnosne zone“ u pretežno kurdskoj regiji, objavili su u četvrtak državni mediji.

U srijedu su Turska i Sjedinjene Američke Države odlučile uspostaviti „centar za zajedničke operacije“ koji će koordinirati stvaranje „sigurnosne zone“ na sjeveru Sirije, s ciljem da se spriječi sukob snaga Turske i Kurda.

"Sirija kategorično odbacuje dogovor američkog i turskog okupatora o stvaranju onoga što oni nazivaju sigurnosnom zonom“, prenijela je zvanična novinska agencija Sana iz izvora u Ministarstvu vanjskih poslova Sirije.

"Taj sporazum predstavlja grubu agresiju na sirijski suverenitet i teritorijalni integritet i kršenje je principa međunarodnog prava. Sirija poziva međunarodnu zajednicu i UN da osude ovu američko-tursku agresiju koja predstavlja opasnu eskalaciju (...) i potkopava sva nastojanja da se nađe izlaz iz krize u Siriji“, dodao je citirani diplomatski izvor.

Historijska odgovornost
Najava američko-turskog sporazuma u ​​srijedu uslijedila je poslije trodnevnih intenzivnih pregovora Ankare i Washingtona koji žele izbjeći novu tursku vojnu operaciju protiv Jedinica za zaštitu naroda (YPG) - kurdske milicije koja kontrolira područja sjeverne Sirije.

Damask je danas optužio sirijske Kurde da su „alat“ u tom američko-turskom „neprijateljskom projektu“, tvrdeći da Kurdi „snose historijsku odgovornost“.

Sirijske vlasti pozivaju Kurde da „revidiraju svoje stavove i vrate se u nacionalni savez“, dodala je Sana.

Turska je posljednjih dana prijetila intervencijama protiv kurdskih položaja na sjeveru Sirije.

Kurdi, etnička manjina dugo marginalizirana u Siriji, stvorili su poluautonomnu zonu na sjeveru države zahvaljujući ratu u Siriji, koji je izbio 2011. godine. Ankara ne želi tu autonomiju kod svoje granice i tvrdi kako će jezgra kurdske države potaći ionako jake separatističke ambicije Kurda na njenom, turskom tlu. 

A sirijski režim želi ponovo osvojiti čitavu teritoriju svoje države, te zato odbija kurdsku autonomiju.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!