Danas dženaza i ukop Nerdina Ibrića

Kučić Kula

Danas dženaza i ukop Nerdina Ibrića

Objavljeno na dan 30.04.2015 - 08:56 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba / balkans.aljazeera.net


Nerdin Ibrić, koji je u Zvorniku ubio jednog, a ranio dva policajca, biće ukopan danas u popodnevnim satima.

Ibrić je u ponedjeljak u večernjim satima u policijskoj stanici u Zvorniku iz puške ubio policajca Dragana Đurića, a ranio policajce Željka Gajića i Stevu Milovanovića. Nakon toga je policija Ibriću oduzela život.

Dženaza Nerdina Ibrića bit će u 17 sati u četvrtak u Kučić Kuli. Najavljen je i dolazak visokog predstavnika Valentina Inzka u Zvornik.

Zvornički policajac Dragan Đurić, koji je ubijen u napadu u ponedjeljak, sahranjen je u srijedu na groblju Karakaj u Zvorniku, uz najviše policijske počasti.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima u BiH, formiranog nakon napada, uhapsili su dvije osobe u utorak.

Kriminalistička obrada nad njima još traje, potvrđeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Jedna osoba, K.M.  je uhapšena u Kalesiji, a druga, A.F.H,  na području Zvornika.

Pretresi i hapšenja

Na području Dubnice pretresena je prostorija mesdžida s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom terorizma, navodi se u saopštenju SIPA-e.

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, Dragan Lukač, ranije je rekao da je izvršen pretres kuće Nerdina Ibrića i da je druga privedena osoba  iz sela Sapna, sa kojom je napadač bio u kontaktu.

''Riječ je o licu koje je već ranije obrađivano i po pitanju odlaska na ratište u Siriju, a vezano za vehabijski pokret", rekao je Lukač novinarima u Zvorniku.

Glasnogovornica SIPA-e, Kristina Jozić, je kazala: "Ja mogu potvrditi da je Državna agencija za istrage i zaštitu zaprimila informaciju  u petak, preciznije 24. aprila  o mogućem počinjenju terorističkog napada negdje na području BIH. SIPA je istu dostavila svim policijskim organima na svim nivoima."

Saznanja o mogućem napadu imalo je i Ministarstvo sigurnosti, ali ne i ko bi mogao biti potencijalna meta.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, je rekao kako je Ministarstvo saznalo "da bi kao osveta na preduzimanje nekih mjera protiv lica koje su porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Australiji, moglo doći do terorističkog napada u Bosni i Hercegovini. I data je jedna pretpostavka da bi objekti napada mogle biti institucije, mjesta javnog okupljanja, vjerski objekti ili policijske stanice".

Istraga u toku

Motivi napada u Zvorniku, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dva policajca, trebali bi se utvrditi istragom.

Nerdin Ibrić rođen je u Kučić Kuli kod Zvornika, gdje je i živio.

Imao je godinu dana kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1. juna 1992. godine odveli na Bijeli

Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni.

Ibrić je, zajedno sa svojom majkom, bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu.

Živio je s majkom. Polubrat mu živi u Švicarskoj. Jedan njegov rođak priča kako se prije par mjeseci počeo družiti sa muškarcem koji je uhapšen.

Odlazio je na molitve, kažu, "tamo". Pokušao je i njega i svoju majku da privoli da mu se pridruže. Rođak priča da je probao da ga urazumi, objasni mu kako ta interpretacija islama nema veze sa pravom religijom, ali bezuspješno.

"Ovim što je uradio, samo je njima ostavio problem", kažu.

Gubitak porodice

Pričaju i kako su svi oni u ratu izgubili više članova porodice. Kivni su na to što počinioci nisu kažnjeni i što ih i danas sreću po Zvorniku, uključujući pripadnike policije.

Al Jazeera je razgovarala i sa bratom ubijenog policajca, Anđelkom Đurićem.

Kaže da je porodica slomljena zbog onoga što se dogodilo.

"Izgubio sam oca u ratu, a sad i brata", kaže Đurić u razgovoru sa Natašom Krstin, reporterkom Al Jazeere.

Ubijeni policajac je živio  s majkom i bratom.

Povrijeđeni policajci su u utorak su otpušteni iz bolnice.

''Ja sam bio u jednoj prostoriji iza dežurne službe. Ranjen sam u obadvije ruke i u desnu nogu, prilikom razmjene pucnjave sa tim licem", rekao je Željko Gajić.

Njegov kolega, Stevo Milovanović, je rekao: "Bio sam u dežurnoj sobi, ispred zgrade je bio pokojni kolega. Samo sam vidio kako se vozilo zaustavlja i odmah je počela pucnjava. Šta mogu da kažem, da se završi na ovome, ne dao Bog da se ponovi".

Sjednice i sastanci

U utorak su održane vanredne sjednice Predsjedništva i Vijeća ministara BiH te Vlade RS-a, kao i brojni sastanci bh. zvaničnika.

Sa svih sastanaka upućene su poruke mira i apeli građanima da ne šire dezinformacije i ne koriste govor mržnje.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti BiH da u roku sedam dana pripremi sveobuhvatan izvještaj i predloži operativne mjere koje će osigurati efikasnije djelovanje nadležnih institucija u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Zaključeno je da se zahtijeva ubrzana dinamika realizacije Odluke o izradi strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period  2015. – 2020, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo prije pet dana.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!