Dedić u posjeti Bihaćkoj pivovari: Kupovinom domaćih proizvoda podržavamo razvoj bh. privrede

Šansa za razvoj

Dedić u posjeti Bihaćkoj pivovari: Kupovinom domaćih proizvoda podržavamo razvoj bh. privrede

Objavljeno na dan 15.09.2017 - 15:26 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, zajedno s premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem, ministrom poljoprivrede USK Draganom Polimancem i direktorom Agencije za vodno područje rijeke Save Sejadom Delićem, posjetili su danas Bihaćku pivovaru, gdje su razgovarali s vlasnikom Ademom Ibrahimpašićem i direktorom Edinom Ibrahimpašićem.

"Želimo na terenu da se upoznamo s problemima proizvođača vode u Bosni i Hercegovini i da čujemo njihove primjedbe i savjete. Oni najbolje znaju kako federalne i kantonalne institucije mogu podstaći razvoj ove grane privrede i koja im je vrsta podrške najpotrebnija", istakao je ministar Dedić.

Posjeta je održana u sklopu 15. sajma ekologije - EKOBIS 2017, koji je otvoren jučer u Bihaću, stavljajući u centar pažnje upravo domaću pitku vodu.

"Ove godine smo na zajedničkom štandu okupili čak 15 proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine. Svi posjetioci sajma mogli su se lično uvjeriti u naš veliki potencijal kad je u pitanju flaširanje vode. Nažalost, još uvijek pijemo pretežno uvozne vode. Na taj način, umjesto naše privrede, podržavamo privredu drugih država. Doprinosimo otvaranju novih radnih mjesta u inostranstvu, punimo tuđe penzione fondove. Drugim riječima, dajemo naš novac drugima, umjesto da ga investiramo u vlastitu zemlju", rekao je Dedić.

Vlasnik Bihaćke pivovare Adem Ibrahimpašić složio se da je voda izuzetno bitan resurs koji moramo iskoristiti za ekonomski napredak.

"Opća dobra trebaju biti stavljena u funkciju razvoja i zapošljavanja. Koncesiona naknada ne smije ići u potrošnju nego mora biti investirana u razvoj", izjavio je Ibrahimpašić, te je predstavio nekoliko načina kako federalna i kantonalna vlada mogu unaprijediti postojeće zakone i propise.

Prilikom posjete, ministar Dedić je obišao pogon za punjenje prirodne izvorske vode Lipa, jednog od vodećih brendova Bihaćke pivovare.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!