Denis Zvizdić: Prihvatanje ugovora o transportnoj zajednici značilo bi boljitak, ali tu nema prisile

Vijeće ministara BiH

Denis Zvizdić: Prihvatanje ugovora o transportnoj zajednici značilo bi boljitak, ali tu nema prisile

Objavljeno na dan 13.07.2017 - 17:01 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je na Samitu u Trstu konstatovan izuzetno značajan napredak u 2016. godini.

"Prošla godina je bila najuspješnija godina imajući u vidu da smo predali aplikaciju, da je aplikacija prihvaćena i da smo dobili upitnik. Uz to je usvojen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i veliki broj drugih propratnih dokumenata", kazao je Zvizdić.

Dodao je da bi takav put evropskog angažmana trebalo nastaviti i u 2017. godini.

"Bitno je naglasiti da je na Samitu u Trstu evropska perspektiva još jednom vrlo jasno potvrđena, a sve ostalo zavisi umnogome od Bosne i Hercegovine", poručio je Zvizdić.

Dodao je kako je Vijeće ministara usvojilo transportnu i okolišnu strategiju, a da bi uskoro trebala biti usvojena i energetska.

"BiH su odobrena četiri projekta od ukupno šest projekata strategije za Zapadni Balkan. Jedan projekt je ravnomjerno zastupljen na teritoriji Federacije BiH i Republike Srpske, a drugi na području Distrikta Brčko", istakao je Zvizdić.

Istakao je da to govori o izuzetno visokoj zrelosti projekata Vijeća ministara i svih drugih institucija koje su učestvovale u izradi.

"Nadamo se da će biti usvojen i Ugovor o transportnoj zajednici. To bi značilo daljnju izgradnju infrastrukture i bolje transportno povezivanje, a prihvatanje ugovora treba da bude bez ikakvih uvjeta", istakao je Zvizdić.

Naveo je da se na tom ugovoru već dugo radi, a da su prvi koraci rada na ovom ugovoru započeli još 2009. godine.

"Moram napomenuti da Vlada FBiH neće učestvovati u bilo kakvoj rotaciji. Državne institucije su nadležne za te stvari vezane za transportnu zajednicu", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dodao je da su dobili četiri projekta, od mogućih šest, a da je riječ o projektima cestovne infrastrukture.

"Pripremat ćemo se za naredni samit. Osim projekata iz cestovne, trebamo insistirati i na projektima željezničke infrastrukture", napomenuo je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, u Trstu se još govorilo o digitalizaciji i drugim temama.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko vratio se godinu unazad kazavši da su mu zvaničnici Evropske unije još tada napominjali da bez usvajanja Ugovora o transportnoj zajednici neće imati nijedan projekt.

"Za dva mjeseca smo pokrenuli transportnu strategiju, što nam je omogućilo i da budemo u Trstu. Prihvaćena su četiri projekta. Mi smo znali da su projekti koji su došli iz BiH izuzetno dobro napravljeni", kazao je Jusko.

Prema njegovim riječima, riječ je o projektima sigurnosti u saobraćaju, gdje svaka zemlja treba da izradi analizu i locira tačke gdje ima najviše saobraćajnih nesreća i najviše poginulih.

"Uz to će se ići na pravljenje centralne baze podataka svih zemalja gdje bismo objedinjavali sve podatke. BiH 500 miliona neće dodijeliti nikome", zaključio je ministar Jusko.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!