Desert za iftar: Sutlija - ukusno, lagano i zdravo tradicionalno bh. jelo

Recept

Desert za iftar: Sutlija - ukusno, lagano i zdravo tradicionalno bh. jelo

Objavljeno na dan 17.05.2019 - 08:41 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Sutlija je tradicionalno bosanskohercegovačko jelo s rižom.

Naročito je dobra ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili naribana čokolada.

U tom slučaju djeca će je pojesti za tili čas. Večerašnji iftar možete zasladiti baš sutlijom.

Sastojci:

0,75 l mlijeka
2 šoljice riže
7 kašika šećera
1 kesica vanilijinog šećera
1 kašičica vanilijinog ekstrakta
2 kašike namjenskog brašna
1/2 šoljice vode
malo čokolade
prstohvat cimeta
malo šlaga
1/2 banane

Priprema:

Prokuhajte dvije šoljice riže u šerpi s dosta vode. Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilijin ekstrakt. Nakon što mlijeko provre, uspite rižu i miješajte, nakon što proključa ponovo kuhajte oko pet minuta i povremeno miješajte.

U pola šoljice vode dodajte dvije kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.

Ako želite da vaša sutlija izgleda još interesantnije, koristite veliku rupičastu kašiku kojom inače vadite meso i povrće iz supe.





KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!