Deset pacijenata u banjalučkoj bolnici u vrlo teškom stanju, jedna osoba na respiratoru

Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti

Deset pacijenata u banjalučkoj bolnici u vrlo teškom stanju, jedna osoba na respiratoru

Objavljeno na dan 26.03.2020 - 09:06 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Načelnica Klinike za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske Antonija Verhaz poručila je sinoć da se ne prate savjeti na društvenim mrežama, već preporuke zvaničnih institucija u vezi sa borbom protiv koronavirusom, čiji je cilj da se virus stavi pod kontrolu i da se štetne posljedice smanje na najmanju mjeru. 

Verhaz je izjavila je da je na Klinici trenutno 31 pacijent zaražen koronavirusom, od kojih je desetak sa teškom kliničkom slikom, a jedan na respiratoru. Ona je navela da broj hospitalizovanih varira svakodnevno, jer se neki otpuštaju, a novi se primaju. Verhaz je napomenula da ovo nije prva epidemija sa kojom se susreće Klinika i podsjetila na pandemiju 2009. godine, a poslije toga još neke, te naglasila da se u takvim situacijama prave planovi o daljem funkcionisanju.

Ona je naglasila da je veoma značajna epidemiološka mjera o zabrani kretanja lica u izolaciji. 

- Cilj je - Bolje spriječiti, nego liječiti - naglasila je Verhaz.

Ona je istakla da kineski epidemiolozi imaju neprocjenjivo iskustvo, da su prošli kroz jedan pakao i najpozvaniji su da kažu kakve poteze treba povući. Specijalista infektolog Klinike za infektivne bolesti UKC RS Snježana Ritan, rekla je da se jedan pacijent u RS-u zaražen koronavirosm nalazi u teškom stanju, te da su prognoze za njegov oporavak neizvjesne.

– Trenutno je na Odjelu virus potvrđen kod 21 pacijenta. Imamo 17 pacijenata u izolaciji, od toga je 14 u prostorijama naše klinike, a troje smo danas počeli da izmještamo na drugu lokaciju. Zbog povećanog priliva pacijenata jedan pacijent je na intenzivnoj njezi na respiratoru njegovo stanje je dosta kritično, a prognoze su neizvjesne, ostali pacijenti u zadnje vrijeme su sa težom kliničkom slikom – izjavila je Ritan.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!