Desetine miliona maraka neće više ići u Hrvatsku i Srbiju - BiH preuzima kontrolu svog zračnog prostora

HISTORIJSKI TRENUTAK

Desetine miliona maraka neće više ići u Hrvatsku i Srbiju - BiH preuzima kontrolu svog zračnog prostora

Objavljeno na dan 21.08.2019 - 08:19 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


 

Bosna i Hercegovina konačno će u decembru ove godine preuzeti kontrolu nad svojim nebom. To će doprinijeti ogromnom povećanju prihoda Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA). Potvrdio je to u izjavi za “Avaz” Vlado Ćućilo, zamjenik direktora ove državne agencije.

Naša zemlja je, inače, godinama u procesu preuzimanja kontrole u zračnoj plovidbi iznad svoje teritorije. Podsjetimo, država je prije pet godina preuzela kontrolu nad prostorom do nadmorske visine od 10.000 metara, dok usluge u bh. zračnom prostoru iznad ove nadmorske visine još pružaju susjedne zemlje.

- Upravo se zbog toga gubi ogroman novac. Imamo određene rashode prema susjednim centrima, ali je to sasvim normalno, jer oni vrše kontrolu našeg gornjeg dijela neba. Ali, BiH planira da krajem decembra preuzme kontrolu nad svojim nebom i dobrog dijela tih rashoda ka susjednim centrima neće biti - kaže on.

Ističe da će se rashodi drastično smanjiti, a da će se povećati prihodi BHANSA-e, odnosno naše zemlje.

- Ne radi se tu o prostoj matematici. Ali, mogu kazati da se, otprilike, radi o skoro 30 miliona maraka troškova koje smo godišnje imali prema tim centrima. Sada će taj novac ostajati kod nas. Još je, međutim, rano govoriti o ciframa, to ćemo znati krajem oktobra, kada i svi provajderi u Evropi - pojašnjava on.

Napominje da će se s tim novcem, koji ubuduće neće davati susjednim državama, osigurati više investicija, omogućiti bolji standard zaposlenika i opreme.

- Sljeduju nam apsolutno svi benefiti, ali i veliko povećavanje odgovornosti i obima posla koji je pred našim ljudima. Mi smo, međutim, spremni za to. Ovo je vrlo pozitivna priča, jer je ovo historijski moment za BiH – kaže Ćućilo. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!