Marketing USKinfo.ba
''Diplomacija BiH je ostala bez svih hrvatskih kadrova koje su Hrvati željeli''

BiH

''Diplomacija BiH je ostala bez svih hrvatskih kadrova koje su Hrvati željeli''

Objavljeno na dan 09.11.2019 - 15:12 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


EU zastupnica Željana Zovko bila je učesnica tribine "Položaj hrvatskog naroda u BiH"u Zagrebu. Osim nje, govorili su i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kao i zastupnik u Hrvatskom saboru Božo Ljubić.

U emisiji "Hrvatima izvan domovine" na Radiju HRT-a govorila je o poziciji Hrvata u BiH.

"Hrvati Bosne i Hercegovine dugi niz godina nalaze se u izuzetno osljetljivoj poziciji i njihov položaj kao konstitutivnog naroda doveden u apsurdnu situaciju da predstavljaju narod drugog reda u FBiH, trećeg reda u RS. Već godinu dana ne mogu imati formiranu vlast u BiH, nakon održanih izbora izgubili su pravo niti mogu uticati na izbor svog člana Predsjendištva. Njihova diplomacija je apsolutno obezglavljena, diplomacija BiH je ostala bez svih hrvatskih kadrova koje su Hrvati svojom većinskom voljom željeli da vide na tim mjestima".

Kako je kazala, položaj Hrvata u BiH "je doveden u takvu poziciju da dva ekstrema koja su sve više i više očigledna i međunarodnoj zajednici i svoj svjetskoj javnosti - jedan ekstrem koji zemlju gura ka separatizmu, i drugi koji je gura ka totalnom centralizmu, gubiti to jedno vezivno tkivo što su Hrvati BiH koji su proteklim godinama bili oni koji su najmasovnije napuštali zemlju i tražili svoj put u drugim državama EU".

"To više nisu iseljavanja individualna nego su to čitave obitelji, tako da je to jedan problem koji smo adresirali. Ja sam protekli tjedan dana provela i u Ujedinjenim narodima u New Yorku, zajedno sa vanjskopolitičkim odborom, a nakon toga u Washingotnu sam imala niz susreta sa State Departmentom, sa kongresmenima i predstavnicima think tankova, gdje sam adresirala ovo pitanje i objasnila kako Amerika i Evropa trebaju zajednički raditi na ovom pitanju jer to već postaje pitanje mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. To je pitanje jedne ugroze do koje Republika Hrvatska kao zemlja graničar EU treba fokusirati i svoju pozornost i pozornost svojih transatlantskih partnera".

Kako je kazala, Grlić Radman i Ljubić su iznijeli svoje svoja viđenja i napore koje čine po ovom pitanju.

"Dr. Ljubić je stalno aktualizira ovaj problem, a ministar Radman je samim svojim dolaskom na poziciju ministra i svojim aktivnim djelovanjem podigao ovu problematiku na jednu višu razinu. Na neki način smo pokušali objasniti šta je to što se čini na vanjskopolitičkom planu da bi se ova problematika na neki način izazvala i dovele do neke akcije i rješavanja ovog problema. Vi probleme morate početi rješavati i sa osvješćavanjem same javnosti u gradu Zagrebu, medijima u RH jer ta problematika više nije problematika folklora ili nostalgije za tamo nekim Hrvatima nego je to već postalo i sigurnosno pitanje", kazala je Zovko.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!