Diplomci iz svatovskog salona u Grudama: Za diplome i do 10.000 eura

NELEGALNOSTI

Diplomci iz svatovskog salona u Grudama: Za diplome i do 10.000 eura

Objavljeno na dan 30.06.2016 - 21:22 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Slučaj sa diplomama Fabusa, Univerziteta iz Sremske Kamenice u Srbiji, nikome do sada nije zasmetao u Bosni i Hercegovini. Premda se govorilo o istragama još od 2012. godine, ništa se nije poduzelo. Po svemu sudeći Fabus je djelovao u BiH, a da nije ni bio registriran u zemlji matici Srbiji. Naime, diplome za 140 ljudi su podijeljene 2006. godine, a fakultet u Sremskoj Kamenici je registriran tek 2008. Ogroman novac koji je Fabus pokupio u BiH iskorišten je za finansiranje i kupovinu nekretnina za do tada nepostojeći univerzitet, piše Patria.  

Naime bivši ministar prosvjete Srbije Zoran Lončar je, po pisanju srpskih medija, samo pet dana prije prestanka mandata 2008. potpisao registraciju Univerziteta Fabus. U BiH je u međuvremenu podijeljeno stotine diploma, dakle običnih papira bez ikakve suštine i, naravno, znanja sa zaglavljem ove obrazovne ustanove. Povrdila je to Gordana Cikojević, bivša ministrica obrazovanja u Livanjskom kantonu:      

- Danas nema tragova da je taj fakultet postojao, a kao podružnica bio je registrovan u Grudama i Kupresu. Fakultet je zatvoren 2006., a najveći broj diploma izdat je tokom 2002., 2003. i 2004. - rekla je prije tri godine ministrica Cikojević.  

Time je otkrivena još gora afera. Ako na službenim stranicama Univerziteta Educons i njegovog odjela u Sremskoj Kamenici stoji da su osnovani 2008. godine, odakle ove puno starije diplome. Dakle sve ove diplome iz 2002., 2003. i 2004. su još gori problem od onog četveromjesečnog “fakultetskog” kursa u Grudama. Riječ je o običnim štampanim papirima. Po svim dostupnim informacijama vlasnici ovih papira su na brojnim funkcijama u kantonima, entitetima i državi. 

Mario Spasić iz srbijanske nevladine organizacije "Transparentnosti" svojevremeno je rekao da 40 posto privatnih univerziteta i fakulteta u Srbiji trguje diplomama. On navodi da se cijena lažnih diploma u tim ustanovama kreće od 3.000 do 10.000 eura, u zavisnosti od programa i brzine dobijanja diplome i da iz Srbije u RS godišnje ode najmanje 1.000 lažnih diploma. Ali, očito je i da se diplome odavno dilaju i po Federaciji.  

FABUS ima nešto što se zove Osnovne studije – menadžment, zatim četverogodišnje studije i master studije. Očito je da je nešto i na ovom espresso univerzitetu određeno kao brzinsko studiranje sa ekspresnim završetkom.

Promocija 140 “visokoobrazovanih kadrova” u Grudama, koštao je oko milion i 700 hiljada KM. Pitanje je ko je platio svu tu nauku prikupljenu  u svadbenom salonu u Grudama, pošto se sumnja da su sredstva uzimana iz budžeta. Cijena školarine za jednu godinu na Fabusu koštala je 1.390 eura. Riječ je o osnovnim troškovima od 5.600 eura, plus dodatni troškovi izlaska na ispit, koji  koštaju po 100 eura. Ipak skupa diploma.    

Jer, Fabus je fakultet na kojem plaćate polaganje ispita 100 eura i to kod nastavnika kod kojeg niste slušali predavanja. U slučaju da studenti nisu odslušali predavanja i to se moglo otkupiti. Kao srednjevjekovne indulgencije, za otkup grijeha.

Sve zvuči kao dobar vic. Vrlo služben vic.  TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!