Direktor BHRT-a suspendovao voditeljicu i urednicu Vijesti zbog nazivanja ARBiH takozvanom

DISCIPLINSKI POSTUPAK

Direktor BHRT-a suspendovao voditeljicu i urednicu Vijesti zbog nazivanja ARBiH takozvanom

Objavljeno na dan 14.06.2021 - 20:04 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Klix.ba / Zorica Jorgić i Gordana Dragutinović Mutić


Nakon što je voditeljica BHRT-a u Vijestima u 14 Zorica Jorgić nazvala Armiju Republike Bosne i Hercegovine takozvanom, iz ove javne državne televizije su se izvinili, a sada je direktor Belmin Karamehmedović suspendovao i voditeljicu i urednicu programa.

On je donio odluku o pokretanju disciplinskog postupka te je suspendovao urednicu u informativnom programu BHT1 Gordanu Dragutinović Mutić i voditeljicu vijesti Zoricu Jorgić do okončanja istog.

Kako kažu u saopćenju "razlog pokretanja disciplinskog postupka i suspenzije je plasiranje neprovjerenih podataka u programima koje imaju za posljedicu uznemiravanje javnosti i narušavanje ugleda i nanošenja štete BHRT-u".

Naime, objavljivanjem informacije o presudi Suda BiH u predmetu Senad Džananović i drugi, u informativnim emisijama BHT1 11. juna je došlo do netačnog i nedopustivog karakteriziranja Armije Bosne i Hercegovine."Ovakav način uređivanja i realiziranja vijesti u IP-u BHT1 smatramo teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a. BHRT-a neće tolerirati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a", rekli su iz javnog servisa.

Generalni direktor dao je nalog da se ispita i odgovornost urednice Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević Kapor, te će se o tome javnosti očitovati narednih dana.

Još jednom najoštrije osuđujemo prijetnje novinarima BHRT-a na društvenim mrežama, s obzirom na to da je BHRT-a već poduzeo odgovarajuće korake za utvrđivanje odgovornosti i sankcioniranje kršenja uređivačkih načela.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!