Direktor WHO za Evropu: Uočavamo ohrabrujuće signale u borbi protiv koronavirusa

PAD U ITALIJI

Direktor WHO za Evropu: Uočavamo ohrabrujuće signale u borbi protiv koronavirusa

Objavljeno na dan 26.03.2020 - 12:52 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Evropski direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge kazao je danas da se primjećuju ohrabrujući znakovi u borbi protiv koronavirusa nakon što Italija bilježi nižu stopu zaraženih osoba.

"Iako je situacija i dalje vrlo ozbiljna, počinjemo uočavati neke ohrabrujuće signale. Italija koja ima najveći broj slučajeva upravo je zabilježila nešto nižu stopu porasta novozaraženih osoba. Iako je još uvijek prerano reći da pandemija u toj zemlji doseže vrhunac“, kazao je Kluge, prenosi Guardian.

On je ovo izjavio prije nego je Španija danas objavila manji porast smrtnih slučajeva.
Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je danas da je u Evropi prijavljeno više od 220.000 slučajeva koronavirusa sa 11.987 smrtnih slučajeva.

To znači da je globalno otprilike šest od 10 slučajeva zaraze i sedam od 10 smrtnih slučajeva prijavljeno u Evropi, s obzirom da je širom svijeta zaraženo više od 470.000 osoba.

Budući da se koronavirusom proširio cijelim svijetom, a tako i širom evropskog kontinenta, mnoge zemlje su uvele oštre mjere s ciljem suzbijanja epidemije, uključujući uvođenje mjera zatvaranja granica, ograničavanja javnih okupljanja, zatvaranje tržnih centara, ugostiteljskih objekata i sl.

Kluge je upozorio državne vlade da budu svjesni nove realnosti koju je stvorila pandemija i da se pripreme za dugoročne posljedice. Kazao je da ovo neće biti sprint, već maraton.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!