Marketing USKinfo.ba
Do općih izbora nekako, a poslije ko zna!

Budžet USK

Do općih izbora nekako, a poslije ko zna!

Objavljeno na dan 05.04.2018 - 15:38 | Izvor: USKinfo.ba | usn.co.ba


Skupština Unsko-sanskog kantona na 39. redovnoj sjednici, usvojila je budžet za 2018. godinu, koji iznosi 224 miliona maraka ili dvadesetak miliona više od onoga za što su mnogi poslanici rekli da bi bio realan iznos.

Drugovi lažovi

Na budžet se čekalo tri mjeseca, a krajem prošlog je premijer USK-a Husein Rošić obavio konsultacije sa klubovima svih političkih stranaka, tražeći podršku opozicije, s obzirom na to da je Vlada koju predvodi manjinska i da nema osiguranu većinu u Skupštini. Na 39. sjednici Skupštine se vidjelo da je pozitivno odgovorilo samo dvoje poslanika iz SBB-a i to Ademir Mušanović i Merisa Šušnjar. Pored njih, za budžet su glasali poslanici SDA, DF-a i laburista, dok su suzdržani bili iz SDP-a, A SDA i DNZ-a, objavilo je Oslobođenje.

Nezvanično, podrška DF-a je bila uslovljena izmjenama u Skupštini Kantonalne televizije, što je kao tačka dnevnog reda prethodilo budžetu. Predsjednik Kluba A SDA Rasim Pajić počeo je da raspravlja kako je to zbog televizijskog serijala o ratnim zločinima Fikreta Abdića, čija je stranka sada u vladajućoj koaliciji, ali ga je predsjedavajući Nijaz Hušić (SDA) oštro prekinuo. Nije dozvolio da se raspravlja o nečemu što nije tačka dnevnog reda, a Pajića je upozorio da se bavi populizmom. Kolege iz SDP-a Albin Muslić i Željko Mirković su podsjetili da je ovo treći pokušaj DF-a da ovlada Kantonalnom televizijom, da su sva tri prijedloga imena članova Skupštine isti, da se upravljačke strukture Televizije mijenjaju selektivno, te da je to očito predmet političke trgovine. Na ovo je oštro reagovao Ekrem Prošić Maršal (DF), koji je kolege iz SDP-a nazvao lažovima, jer se nije do sada glasalo za Skupštinu Televizije, nego da je dva puta ranije taj materijal bivao povučen. Optužio ih je da su podršku budžetu uslovljavali time da im se zaposle članovi familije, uz zahtjev za 200.000 KM. Iz SDP-a su na ovo odmah reagovali, pa je predsjedavajući morao smirivati raspravu koja se otela kontroli. Na koncu je većina, uz podršku SBB-a, izglasala prijedlog članova Skupštine Kantonalne televizije, te je kasnije ista većina izglasala i budžet.

Prije samog izjašnjavanja o budžetu poslanicima se obratio predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Fazir Vukalić, oštro kritikujući kantonalnu vlast.

– Već četiri godine vlast Kantona donoseći budžet krši zakon i određuje osnovice plaća budžetskim korisnicima a da se ne konsultuje sa nama u Sindikatu, kako je to zakonom i propisano. Mi ćemo pokrenuti prekršajne prijave i tužbe protiv svih nadležnih u vlasti USK-a koji su krojili nacrt budžeta kršeći procedure, samostalno određujući osnovice i ne pozivajući sindikate na razgovor, istakao je Vukalić.

Drži vodu do oktobra

Što se tiče samog budžeta za 2018, od ukupno 224 miliona maraka čak 131 milion ide na utrošak plata budžetskih korisnika. Od toga je 12 miliona budžet Ministarstva zdravstva i za sve socijalne potrebe, a tek 1,5 miliona ide u privredu.

– Ovaj budžet očito ima zadatak držati vodu do izbora, a poslije šta bude sa Kantonom, kazao je Admir Hadžipašić (A SDA), artikulišući tako stav kompletne opozicije koja je bila suzdržana ili protiv budžeta.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!