Marketing USKinfo.ba
Dodik: Banja Luka više pripada Aleksandru Vučiću nego Bakiru Izetbegoviću

TEŠKE RIJEČI

Dodik: Banja Luka više pripada Aleksandru Vučiću nego Bakiru Izetbegoviću

Objavljeno na dan 27.02.2020 - 10:02 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je održao konferenciju koju je posvetio hvaljenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Konferenciju su obilježile i priče o "muslimanskom Sarajevu", "muslimanskim liderima", "satanizaciji Srba", "islamskom uređenju društva" i slično.

Dodik se osvrnuo na jučerašnji sastanak lidera SDA, SBB-a i DF-a Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića navodeći da su poruke nakon sastanak bili napad na RS i sve što je srpsko. Kako kaže, njihovi napadi su i napadi na Srbiju koja smeta Bakiru Izetbegoviću.

Istakao je da ovim liderima najviše odgovara nestabilna Srbija i da su zbog toga pričali loše o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. 

Rekao je da Banja Luka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću i da Banja Luka nikada nije bila šeher.

Ponovio je mantru da je neko u Srebrenici "pokušao ubiti predsjednika Srbije" dodajući kako je Vučić uvijek imao državnički stav, odnosno da je radio na očuvanju mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dobar dio konferencije za medije posvetio je hvaljenju upravo Aleksandra Vučića, njegove politike i odnosa spram regionalne politike. Glavni grad BiH nazvao je "muslimanskim Sarajevom" ističući da se putem institucija sistema donose odluke koje nisu u skladu s Dejtonom.

On je rekao da RS ne planira secesiju i da o tome nema govora u ovom entitetu, ali da mnogi u svijetu smatraju kako je BiH propala država s čim se i on slaže.

"Razumijem ove u Sarajevu da nisu sretni zbog toga", rekao je Dodik dodajući da su Izetbegović, Radončić i Komšić "muslimanski lideri" koji imaju podršku OHR-a, a koji se oglasio odmah nakon sastanka.

Pričao je i o navodnoj "satanizaciji Srba", podrški međunarodne zajednice "muslimanskim zahtjevima", podršci Islamskoj deklaraciji čiji je autor Alija Izetbegović, deklaraciji Stranke demokratske akcije (SDA) i tako dalje.

"RS nema nijedan takav dokument. Postoje izjave političara, a ja i ovaj put kažem da je naš primarni cilj Dejton, da Srbija bude snažna, stabilna i jaka. Mi smo zagledani u Srbiju i više vjerujemo Srbiji nego BiH. To su naši legitimni politički stavovi", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da mržnja Sarajeva prema Srbiji i RS-u je glavni problem, ali i da su Bošnjaci od Srba naslijedili Sarajevo i Tuzlu te da bi sada širili na Banja Luku.

"Nikada neće ovladati Banja Lukom. BiH je podijeljena i čine je dva entiteta i tri naroda", kazao je Dodik.

Lidere SDA, SBB-a i DF-a "podsjetio je" da je Vučić promovisao Mali šengen koji nisu prihvatili Bošnjaci, da radi na promociji mira, vodi brigu o Bošnjacima u Sandžaku i slično, ali da to nije dovoljno bh. politici.

Dotakao se i zahtjeva SDA za smjenom predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije navodeći da prijedlog zakona koji je jučer usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH neće proći na Domu naroda PSBiH.

Predsjednik SNSD-a problematizirao je i legitimnost člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića. Ponovio je da verbalni sukobi političara neće uzrokovati nikakve sukobe te da on nikada nije pričao o oružanim sukobima.

Dodik je iznio tvrdnju kako neko hoće nametnuti islamsko uređenje društva i da se RS tome mora oduprijeti. Kako kaže, niko neće dozvoliti projekat unitarizacije BiH.

"Ne pozivamo na rat i sukobe. Secesije nema u dokumentima u RS-u, ali ima naravno razgovora o tome", rekao je Dodik nakon čega je pričao o liderima Katalonije koji su pokušali odvojiti Kataloniju od Španije, a danas su funkcioneri u Briselu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!