Dodik bi opet sa ''izdajnicima i Bakirovim podanicima'', ali ga koči jedan čovjek

GORKE PONUDE

Dodik bi opet sa ''izdajnicima i Bakirovim podanicima'', ali ga koči jedan čovjek

Objavljeno na dan 20.09.2019 - 06:50 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Prvi čovjek Saveza nezavisnih socijaldemorkata (SNSD) Milorad Dodik i svi njegovi stranački vojnici često kolege iz SDS-a i PDP-a nazivaju izdajnicima srpskog naroda i osobama kojima politički upravlja lider SDA Bakir Izetbegović.

No, kada "zagusti" Dodik i njegovi stranački prijatelji se sjete važnosti srpskog jedinstva i krenu pozivati na saradnju takozvane izdajnike iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Pokreta demokratskog progresa (PDP), uz obavezno pravdanje u javnosti kako je potrebno poduzeti sve da se sačuva i odbrani Republika Srpska.

Republika Srpska se obično "brani" od inicijativa i izjava članova stranaka sa sjedištem u drugom entitetu, Federaciji BiH. Tako je bilo i ovaj put. Usvojena deklaracija SDA na stranačkom kongresu prvo je ujedinila paljbu svih političkih subjekata iz RS-a prema istoj meti, a zatim na večeru u jednom hotelu u Laktašima dovela lidere SNSD-a, SDS-a i PDP-a.

Tajna večera, bez kamera i bliceva, je bila ugodna sve dok se na meniju nije našla ponuda SNSD-a sa gorkim prijedlogom da kadrovi SDS-a i PDP-a napuste funkcije u državnoj vlasti, a da zauzvrat članovi SNSD-a ne popune upražnjene pozicije.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović i PDP-ov Branislav Borenović odbili su takvu ponudu, ali i onu drugu kada je Milorad Dodik pozvao "izdajnike i Bakirove podanike" da zajedno djeluju u entitetskom i državnom parlamentu.
To je potvrdio i premijer RS-a Radovan Višković koji je prepričao detalje sastanka u Laktašima koji je trebao ostati tajna.

"Odbili su da napuste vlast, a da i mi ne uđemo. Onda smo rekli hajde bar zajedno da djelujemo u jednom i drugom parlamentu. Rekli su da ne može ni to. Onda hajde da nastavimo dalje razgovarati o ovome što smo pričali i nećemo obavještavati javnost. A onda čim se završio sastanak, sve se pojavilo u medijima", ispričao je Višković.

Prema njegovim riječima sve je odbijeno zbog jednog čovjeka koji ne želi saradnju
sa SNSD-om i koji bi pravio problem pri izlasku srpskih ministar iz vlasti.

Pitanje koje se postavlja jeste da li je zapravo ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, oštri kritičar Dodika i vlasti, upravo taj čovjek koji bi spriječio zajednički put SNSD-a, SDS-a i PDP-a.

Do kada će opozicija "nasjedati" na SNSD-ove apele za opstanak RS-a nije poznato. Ono što očekuje javnost jeste epilog sastanka u Beogradu koji će biti održan u subotu. Na njemu će se okupiti predstavnici vlasti i opozicije iz Republike Srpske pod nadzorom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kao zaključak sastanka očekuje se jedinstven srpski stav kao odgovor na usvojenu deklaraciju SDA, a u kojoj je sporan cilj te stranke - Republika BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!