Dodik dao podršku Deklaraciji EU i Zapadnog Balkana: Postoji samo jedna Evropa

BEZ PODJELA

Dodik dao podršku Deklaraciji EU i Zapadnog Balkana: Postoji samo jedna Evropa

Objavljeno na dan 07.05.2020 - 08:40 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je podršku usvajanju zajedničke Deklaracije Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, naglašavajući da je važno što cijela Evropa i njeni partneri pokazuju jedinstvo u periodu velike zdravstvene, ekonomske i društvene krize u kojoj su se našli usljed posljedica pandemije virusa korona.

"Samo održavanje konferencije do kojeg je došlo bez obzira na trenutnu situaciju pokazuje da ne postoji kriza koja može spriječiti iskrene partnere da razgovaraju o modelima svoje buduće saradnje", istakao je Dodik.

Dodik se zahvalio Evropskoj uniji na pomoći, koju je pružila svim zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv korona virusa, kao i finansijskoj podršci ekonomskom oporavku nakon pandemije.

"Imajući u vidu da se većina zemalja članica trenutno suočava sa teškim izazovima koji, između ostalog, uključuju i međusobno poljuljano povjerenje, srpski član Predsjedništva BiH smatra da je usvajanje Deklaracije veoma značajno za jedinistvo EU, ali izražava umjereno razočarenje što je Deklaracijom umjesto nedvosmislene podrške 'perspektivi članstva', potvrđena 'podrška evropskoj perspektivi zapadnog Balkana' i smatra da je zajednička budućnost koja će uvažiti sve sličnosti i specifičnosti partnera ono čemu se mora jače težiti", naglašava se u saopćenju iz kabineta Milorada Dodika.

On je ocijenio da je građanima zemalja Zapadnog Balkana potreban novi jak impuls koji će vratiti vjeru u zajedničku evropsku budućnost i podsjetio da građani smatraju da nakon bezviznog režima, koji je omogućen svim zemljama zapadnog Balkana, nije bilo koraka koji bi imali sličnu ili istu snagu.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda podsjeća da je u nekoliko navrata izrazio javnu zahvalnost EU, ali i pojedinačno njenim članicama koje su pomogle u borbi protiv pandemije i zemljama koje nisu članice EU, a čija pomoć je takođe bila značajna i blagovremena.

"Ova pandemija pokazala je i jedinstvo ne samo evropskih već i najznačajnijih euroazijskih partnera i da se i ova kriza može posmatrati kao šansa da na tragu solidarnosti koja je među svima njima pokazana, počne jačanje postojećih veza", dodao je.

Lider SNSD-a smatra i da je potrebno obezbijediti širu koaliciju na međunarodnom planu i ojačati globalna partnerstva kako bi se poboljšala cyber bezbjednost, a da je osnova za ovu platformu uključivanje svih relevantih partnera.

Dodik cijeni da su zemlje Zapadnog Balkana dale značajan doprinos u očuvanju mira učešću u operacijama i misijama EU, ali da "potpuno uključivanje" zapadnog Balkana u spoljnopolitičke stavove EU bi trebalo da je dvosmjeran proces koji između ostalog podrazumijeva uvažavanje stavova zemalja zapadnog Balkana po određenim pitanjima.

Na kraju je zaključio da nas je ova kriza naučila da nema 'malih' i 'velikih', 'razvijenih' i 'nerazvijenih', 'članova' i onih koji to nisu, već da postoji jedna Evropa, ona koja ima iste probleme i ista rješenja, kao i prijatelje koji su tu da pomognu onima koji su najugroženiji i da to nikada ne smije biti zaboravljeno.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!