Dodik pisao predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava, napao Komšića

BiH

Dodik pisao predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava, napao Komšića

Objavljeno na dan 26.02.2020 - 13:24 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava Linos-Alexandre Sicilianosu u kojem ga obavještava da nije upoznat sa njegovom namjerom da kandiduje Angeliku Nussberger, na mjesto međunarodnog člana Ustavnog suda BiH, iako Član 6 tačka 1a Ustava BiH nalaže da predsjednik Evropskog suda bira tri člana Ustavnog suda BiH "nakon konsultacija sa Predsjedništvom".

"Željko Komšić, trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije me obavijestio o Vašem pismu od 18. novembra 2019. godine i o Vašem izboru gospođe Nussberger kao kandidata za poziciju člana Ustavnog suda BiH, kao ni o Vašem zahtjevu da se, u skladu sa Ustavom BiH, konsultujete sa Predsjedništvom BiH u vezi sa Vašim izborom kandidata", naveo je Dodik u pismu.

Dodik je naveo da ga Komšić nije obavijestio ni o svom pismu koje je uputio predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Sicilianosu 20. decembra prošle godine u kojem je naveo da će obaviti potrebne konsultacije sa ostala dva člana Predsjedništva u skladu sa Ustavom.

"Gospodin Komšić se nikada nije konsultovao sa mnom, niti, koliko mi je poznato, sa gospodinom Šefikom Džaferovićem, iako je bio dužan da to uradi u skladu sa Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH i Ustavom BiH", naveo je Dodik u pismu.

Neinformišući o svom pismu i njegovom sadržaju druga dva člana Predsjedništva, Dodik je konstatovao da je "Komšić najozbiljnije prekršio Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH" i "stvorio opasan presedan koji je doveo u pitanje normalno funkcionisanje Predsjedništva BiH".

"Na ovaj način doveo je u pitanje imenovanje gospođe Nussberger za člana Ustavnog suda BiH, jer se Predsjedništvo BiH nikada formalno nije izjasnilo o Vašem prijedlogu", istakao je član Predsjedništva BiH iz RS.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine čini devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta (Predstavnički dom Federacije BiH bira četiri, a Narodna skupština Republike Srpske dva), a preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Foto:N1PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!