Dodik protiv odluke Evropskog suda: Ne treba izmjestiti crkvu iz dvorišta Fate Orlović

PRKOSI I EVROPI

Dodik protiv odluke Evropskog suda: Ne treba izmjestiti crkvu iz dvorišta Fate Orlović

Objavljeno na dan 28.02.2020 - 18:00 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ustvrdio je danas da ne treba izmjestiti crkvu u Konjević polju kod Srebrenice, koja je izgrađena u dvorištu Fate Orlović.

"Ranije sam rekao da je treba izmjestiti, što mislim kao čovjek, a sad kao političar mislim da ne treba, dok se sve ne riješi i bude jasno u našim međusobnim odnosima pa taman se radilo i o Evropskom sudu. neka taj sud riješi pitanje Sjedić-Finci", ustvrdio je on.

Iz crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju počelo je iznošenje stvari, što su aktivnosti koje prethode samom izmještanju pravoslavne crkve, a na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Rok za izvršenje presude istječe 1. aprila ove godine. Slučaj se odnosi na crkvu koju je Srpska pravoslavna crkvena opština izgradila na imovini koju su podnositelji prijave, odnosno nana Fata Orlović, bili prinuđeni napustiti tokom rata u periodu 1992.-1995.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!