Dodik s Erdoganom 16. marta potpisuje sporazum o autoputu Sarajevo - Beograd

Najavljeno danas

Dodik s Erdoganom 16. marta potpisuje sporazum o autoputu Sarajevo - Beograd

Objavljeno na dan 12.02.2021 - 11:59 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik će 16. marta u Ankari sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom potpisati sporazum o građevinskim projektima, među kojima je i autoput Sarajevo - Beograd.
Ova informacija danas je najavljena na sastanku ministra prometa i komunikacija Vojina Mitrovića sa ambasadorom Turske Haldunom Koçom.

Tema razgovora bila je nastavak i ubrzavanje realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo – Beograd.

Povod sastanka je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima kojim će biti obuhvaćen i ovaj projekat. Kako je planirano, sporazum će 16. marta u Ankari potpisati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Sagovornici su razgovarali i o Koridoru 5C, mogućnosti što skorijeg potpisivanja Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kao i Memoranduma o razumijevanju između Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine i Generalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Republike Turske.

Ambasador Koç je potcrtao da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekat izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, što dokazuje i potpisivanje Sporazuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika i predsjednika Erdogana.

Ministar Mitrović se još jednom zahvalio turskom ambasadoru na podršci za ovaj projekat, ističući da je izgradnja autoceste veoma značajna kako za odnose BiH, Srbije i Turske tako i za bolju povezanost i privredni razvoj cijelog regiona.

Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da se ubrzano radi na izgradnji dionice autoceste od Kuzmina do Bijeljine, ministar Mitrović je naglasio da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastojati ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoceste od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!