Dodik spremio odgovor na deklaraciju SDA: Koncipiran i veoma jasan

Sutra sastanak Glavnog odbora SNSD-a

Dodik spremio odgovor na deklaraciju SDA: Koncipiran i veoma jasan

Objavljeno na dan 17.09.2019 - 09:45 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će SNSD sutra održati sastanak Glavnog odbora stranke da bi se pripremio kvalitetan odgovor na deklaraciju SDA.

- Suština odgovora koji ćemo predložiti Narodnoj skupštini RS, koju ćemo na bazi toga i zakazati, bit će upravo afirmacija stavova i mjera koje ćemo predočiti Glavnom odboru - rekao je Dodik za RTS. 

On je ocijenio da je jednako opasno nepravno postupanje visokog predstavnika, kao i stavovi SDA. 

Navodeći da su se svi iz međunarodne zajednice povukli i nešto čekaju, Dodik je rekao da je očigledno da bi se sva oštrica međunarodne zajednice svalila na RS ukoliko bi ona sada izašla sa čvrstim stavom.

- U tom pogledu ćemo biti malo pametniji nego ranije... Imamo koncipiran odgovor koji je veoma jasan - istakao je Dodik.  

On je kazao i kako je deklaracija Stranke demokrtaske akcije "poziv je na definitivni raspad BiH iza koga stoje bošnjačke stranke". 
- Ono što rade je direktan poziv na destabilizaciju BiH i urušavanje osnovnih principa - rekao je Dodik.

Na pitanje da li deklaracija SDA ima podršku van BiH, Dodik je rekao kako sigurno ima u nekim krugovima, ali ne u onim koji su racionalni i koji poznaju situaciju u BiH, jer se oni sigurno plaše razvoja događaja.

- Ali oni se ni ranije nisu pridržavali Ustava - naveo je Dodik precizirajući da misli na pravosuđe, poreze i mnoge druge nadležnosti.

Dodik je naveo da će odgovror RS biti sistematičan i da pokušava objediniti sve političke snage u tom bh. entitetu. Kazao je i kako će predložiti opoziciji koja je u vlasti u BiH, da napusti partnerstvo sa SDA i da se ne prihvataju nikakvi razgovori sa SDA. 

- SNSD će se sigurno pridražvati dogovora - poručio je Dodik i naveo da se SDA doveo u poziciju u kojoj niko od Srba i Hrvata neće sa njima da radi, što je pat pozicija koja više liči na raspad BiH nego na očuvanje ustavnog poretka.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", s tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!