Dodik: U BiH prestaje da važi OHR kad dobijemo status kandidata EU, to je dogovor

NAKON SPORAZUMA

Dodik: U BiH prestaje da važi OHR kad dobijemo status kandidata EU, to je dogovor

Objavljeno na dan 06.08.2019 - 07:23 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je, nakon što su danas potpisani Principi za formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine, kako je dogovoreno da u Bosni i Hercegovini prestaje da važi OHR kad zemlja dobije status kandidata Evropske unije.

Dodik se pravdao kako je Savez nezavisnih socijaldemokrata, kao koalicioni partner predstojećeg saziva Vijeća ministara BiH, vodio računa o tome da se očuva pozicija Republike Srpske i konstitutivnosti svih naroda.

"Nastavit ćemo saradnja s NATO-om, mi nikada nismo bili protiv toga", kazao je Dodik, dodavši da će se sporazum omogućiti se formira Vijeće ministara BiH i da se otkoče svi infrastrukturni projekti, a najvažniji od njih je evropski put.

Naveo je kako će Vijeće ministara ubrzano raditi na novom socio-ekonomskom programu, kako bi se poboljšali uslovi za ekonomski rast i razvoj.
"Učinili smo sve što je bilo neophodno da zaštitimo našu ustavnu poziciju. Dogovor na bazi izborne volje predstavlja implementaciju volje naroda. Imali smo nepotreban zastoj i neproduktivno Vijeće ministara", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, odlučio je se da svima isporuči u cijelosti sporazum, da se vidi šta je potpisano. 

"Nadam se da će sporazum biti implementiran u ovih 30 dana. Ako se ne implementira, BiH je u dubokoj krizi", rekao je on.

Dodao je kako je SDA sa svojim koalicionim partnerima ispručivala jedan uslov koji nema veze sa formiranjem Vijeća ministara BiH. 
"Ne bude li ovo završeno za 30 dana, SNSD će blokirati rad institucija", zaprijetio je Dodik.

Ponovio je kako je uloga OHR-a u BiH sporna i da nije dobra praksa u kojoj jedna ličnost treba da predstavlja izvršnu i zakonodavnu vlast. 

"Sporazum će vrlo brzo razriješiti tu dilemu. Podrazumijeva da u BiH dobivanjem statusa kandidata EU prestaje da važi OHR. To je konsenzus koji smo napravili", zaključio je Milorad Dodik.

OHR je moguće ukinuti jedino uz suglasnost država potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, osobito BiH, odnosno njenog Predsjedništva. Ni EU nema mandat za provođenje Mirovnog sporazuma sklopljenog u Daytonu. OHR je izravno odgovoran jedino i isključivo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!