Dodikova savjetnica: BiH u Antaliji nije preuzela nikakvu obavezu za pristupanje NATO-u

IAKO JE POTPISAO

Dodikova savjetnica: BiH u Antaliji nije preuzela nikakvu obavezu za pristupanje NATO-u

Objavljeno na dan 17.06.2021 - 18:45 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić izjavila je da na današnjem Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Antaliji usvojena deklaracije u kojoj je pružena podrška evropskoj perspektivi regiona i potvrđeno opredjeljenje učesnica SEECP-a za saradnju sa NATO savezom.

Upitana da prokomentariše da li je na Samitu usvojena deklaracija koja predviđa članstvo u NATO, Trišić Babić je istakla da je to apsolutna neistina, te da nije bilo riječi o članstvu već saradnji sa NATO savezom, što je u skladu sa pozicijom BiH.

"Naravno da nikakva obaveza ka pristupanju u NATO nije preuzeta. To ne bi bilo ni moguće pored učesnica SEECP koje nisu opredjeljene za članstvo, kao što su Srbija, Moldavija i BiH, ali svi zajedno su opredjeljeni za saradnju sa Alijansom. To je pozicija koju je BiH formalno verifikovala usvajanjem Programa reformi", istakla je.Ona je naglasila da ne treba posebno napomenuti da ova deklaracija ne mijenja poziciju ni Srbije ni Moldavije ni BiH u pogledu NATO.

"Članice SEECP-a suTurska, Grčka, Bugarska, Rumuniji, Moldavija, Hrvatska, Srbija, Albanija, BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Kosovo, a zbog zemalja koje nemaju aspiracije prema NATO zato i piše evropske integracije, a euroatlantske su za one koje su već članice NATO", rekla je Trišić Babić.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Srni je rečeno:

"Nikakav potpis na bilo kakav dokument o integraciji BiH u NATO Milorad Dodik nikad nije potpisao, pa ni na današnjem zasjedanju SEECEP-a u Turskoj. Očigledno je da su mediji iz FBiH, koji su objavili ovu notornu laž, po ko zna koji put pokazali da kod njih istina curi kao voda kroz rešeto te da su majstori neistina i pamfleta."
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!