Dok se nova odluka službeno ne objavi, građani iz BiH u Hrvatsku će još ulaziti po starim pravilima

VAŽNO POJAŠNJENJE

Dok se nova odluka službeno ne objavi, građani iz BiH u Hrvatsku će još ulaziti po starim pravilima

Objavljeno na dan 01.07.2021 - 12:58 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Nel Pavletic/PIXSELL


Iako su zvaničnici Hrvatske jučer informisali javnost o promjeni dosadašnjih mjera za ulazak državljana BiH u Hrvatsku, građani naše zemlje određeni period će i dalje morati postupati po starim mjerama vezanim za prelazak granice.

Tokom jučerašnje press konferencije, na kojoj se javnosti u Hrvatskoj obratio ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, naglašeno je kako Hrvatska revidira određene mjere vezane za prelazak granice za državljane BiH.

Revidirane mjere su se odnosile na rezervaciju i plaćanje smještaja. Naime, kako je naveo Božinović, državljani BiH neće morati unaprijed rezervisati i plaćati smještaj ukoliko turistički putuju u Hrvatsku.Međutim, ono što treba naglasiti jeste da ova odluka, iako prema zvaničnim informacijama važi od 1. jula, još uvijek nije objavljena u Službenim novinama Republike Hrvatske te se samim tim ne može provoditi.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Svevlad Hoffmann, glavni inspektor i savjetnik direktora Granične policije BiH.

"Odluka mora prvo biti objavljena u Službenom listu Hrvatske i tek će nakon toga biti na snazi. Kolege iz Granične policije RH još uvijek nisu dobile tu obavijest te samim tim i dalje u skladu sa zakonom postupaju prema starim pravilima", rekao je Hoffmann u razgovoru.

Ipak, kako ističe Hoffmann, očekuje se da će ova odluka ubrzo biti objavljena u Službenom listu Hrvatske, nakon čega će pripadnici Granične policije Republike Hrvatske postupati po novim pravilima, a u skladu s tim informirati i pripadnike Granične policije Bosne i Hercegovine, kao i javnost.

Podsjetimo, ostale mjere, koje su i ranije bile na snazi za državljane BiH, ostaju i dalje na snazi.Svi koji iz BiH putuju u Hrvatsku neće morati imati negativan PCR ili brzi/antigenski test ukoliko su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju jednodozne vakcine (Janssen/Johnson&Johnson).

Jednako tome, osobe koje su prebolovale Covid-19 u posljednjih šest mjeseci (180 dana) uz potvrdu će moći ući u Hrvatsku bez negativnog testa.

Građani koji ne ispunjavaju ove uslove i dalje će prilikom prelaska granice morati pokazati negativan PCR test ili antigenski test.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!