Dok su SDA i HDZ ''ratovali'' na Vijeću ministara, SNSD je glasao za sve prijedloge u korist BiH

RIJETKA POJAVA

Dok su SDA i HDZ ''ratovali'' na Vijeću ministara, SNSD je glasao za sve prijedloge u korist BiH

Objavljeno na dan 01.06.2021 - 13:42 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Jučerašnja sjednica Vijeća ministara donijela je do sada nezapamćen ishod glasanja s obzirom na to da su ministri i predsjedavajući iz SNSD-a glasali za sve predložene tačke, dok su se SDA-ovci i HDZ-ovci nadmetali u "inat politici" nauštrb interesa građana.

Kao što se i vidjelo u javnosti, tenzije su rasle danima uoči sjednice, a kreirane su iz tabora SDA i HDZ-a zbog prijedloga o ukidanju viza tokom ljetne sezone za državljane Saudijske Arabije.

Iako je ujutro, nekoliko sati prije zasjedanja državnih ministara, Vlada Kantona Sarajevo ponudila 880.000 KM za refundaciju troškova za vize samo kako bi se izglasala liberalizacija za Saudijce, ministri HDZ-a su ipak oborili tu tačku, a SDA je recipročno "vratila" obaranjem prijedloga izmjena odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, jer su željeli da sve ide u jednom paketu.Na kraju dana gubitnici su kao i uvijek samo građani Bosne i Hercegovine, odnosno naša ekonomija, dok se političari nastavljaju prepucavati ko je kriv, a ko nije. Istovremeno, kukaju i turistički radnici iz Međugorja koji prijete i protestima i tužbama ako se ne olakša ulazak u BiH.

No ono što je zanimljivo jeste da su ministri SNSD-a, čiji je lider Milorad Dodik, jučer glasali za sve prijedloge koji su išli u korist građana i ekonomije Bosne i Hercegovine, za razliku od SDA i HDZ-a, koji svoje lične ratove nisu mogli premostiti, a za pretpostaviti je da se iza svega krije obostrano nezadovoljstvo nepronalaskom rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH.

Da ostane zapisano, pogledajte kako je ko glasao na sjednici:

Tačka 1. Obavijest o prestanku primjene preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki i Prijedlog odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg:

Protiv ove tačke glasali su: Ankica Gudeljević (HDZ), Josip Gubeša (HDZ) i Ljiljana Lovrić (zamjenica Staše Košaraca).Za su bili: Zoran Tegeltija (SNSD), Vojin Mitrović (SNSD), Bisera Turković (SDA), Selmo Cikotić (SDA) i Sifet Podžić (DF).

Tačka 2. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH (da osobe koje su vakcinisane ili prebolovale koronavirus ne trebaju PCR test):

Protiv ove tačke glasali su: Bisera Turković (SDA), Sifet Podžić (DF) i Hazim Rančić (zamjenik ministra Vjekoslava Bevande).

Za su bili: Zoran Tegeltija (SNSD), Vojin Mitrović (SNSD), Selmo Cikotić (SDA), Ankica Gudeljević (HDZ), Josip Grubeša (HDZ), Ljiljana Lovrić (zamjenica Staše Košarca).Tačka 3. Prijedlog odluke o izmjeni i dopunama Odluke o vizama (ukidanje viznog režima državljanima Saudijske Arabije tokom ljetne sezone):

Protiv ove tačke glasali su: Ankica Gudeljević (HDZ), Josip Gubeša (HDZ) i Ljiljana Lovrić (zamjenica Staše Košaraca).

Za su bili: Zoran Tegeltija (SNSD), Vojin Mitrović (SNSD), Bisera Turković (SDA), Selmo Cikotić (SDA), Sifet Podžić (DF) i Hazim Rančić (zamjenik Vjekoslava Bevande)
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!