Doktori medicine i stomatologije u USK 27. novembra u potpunosti obustavljaju rad

Jednoglasna odluka

Doktori medicine i stomatologije u USK 27. novembra u potpunosti obustavljaju rad

Objavljeno na dan 24.11.2017 - 16:21 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Doktori medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona 27. novembra će u sedam sati ujutro u potpunosti obustaviti rad. Odluka da štrajk upozorenja preraste u obustavu rada jednoglasno je donesena na današnjoj sjednici Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USK.

Štrajk je, kako je saopćeno iz sindikata, podržalo skoro 300 doktora medicine i stomatologije s područja USK i on će trajati do ispunjenja zahtjeva.

"Štrajkački odbor smatra da su ispunjeni svi zakonski uslovi za otpočinjanje štrajka uredno najavljenog za 20.11.2017. godine te da poslodavac namjerno opstruiše štrajk otezanjem formiranja mirovnog vijeća i otezanjem potpisivanja sporazuma sa Sindikatom o poslovima koji se moraju obavljati tokom štrajka", navodi se u saopćenju Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USK.

Štrajkački odbor je pozvao članove sindikata da pošutuju odredbe Zakona o radu i Zakona o štrajku kao i pravila sindikata o štrajku, a građane i pacijente su zamolili za strpljenje i razumijevanje.

U znak podrške kolegama iz drugih kantona koji sa svojim vladama nisu postigli dogovore o kolektivnim ugovorima, iduće sedmice još jedan štrajk upozorenja održat će doktori medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona. Podsjećamo, Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije ZDK prekinuo je štrajk koji je započeo 6. novembra, nakon što su s Vladom ZDK potpisali kolektivni granski ugovor. Osim ZDK, dogovor s vladama postigli su Kanton Sarajevo i Srednjobosanski kanton.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!