Donacija za dva helikopterska skvadrona Oružanih snaga BiH

AMBASADA VELIKE BRITANIJE

Donacija za dva helikopterska skvadrona Oružanih snaga BiH

Objavljeno na dan 11.04.2019 - 09:23 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Zahvaljujući sredstvima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a u skladu sa obavezama koje je Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo na Samitu o Zapadnom Balkanu održanom u julu prošle godine u Londonu, Oružane snage Bosne i Hercegovine dobile su novu opremu za spašavanje za dva helikopterska skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field i načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović prisustvovali su današnjoj primopredaji 100.000 KM vrijednoj opremi koja uključuje i dvije specijalne korpe za spašavanje. Oprema je dodijeljena Prvom helikopterskom skvadronu stacioniranom u Zalužanima kod Banja Luke i Drugom helikopterskom skvadronu stacioniranom u Rajlovcu kod Sarajeva.

Ova oprema će unaprijediti sposobnosti Oružanih snaga BiH u akcijama traženja i spašavanja kao vidu vojne podrške civilnim strukturama u odgovoru na prirodne i druge nepogode. Uloga Oružanih snaga BiH u ovim akcijama je veoma značajna, a do sada su Oružane snage BiH pomogle u spašavanju više od 2800 osoba u BiH.

Ova donacija Vlade Ujedinjenog Kraljevstva je dio podrške koju UK pruža Oružanim snagama BiH u cilju razvijanja i jačanja vojne podrške civilnom sektoru.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!