Donald Tusk će preporučiti da EU odobri odlaganje Brexita

PREDSJEDNIK EVROPSKOG VIJEĆA

Donald Tusk će preporučiti da EU odobri odlaganje Brexita

Objavljeno na dan 23.10.2019 - 09:20 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je rekao u utorak kako će preporučiti čelnicima preostalih 27 država članica Evropske unije da prihvate zahtjev Britanije za odgodom datuma izlaska zemlje iz EU-a.

Tusk je na Twitteru napisao da će pozvati preostalih 27 država članica EU da odobre odlaganje Bregzita, prenosi AP.

Velika Britanija zatražila je tromjesečno odlaganje Brexita, do kraja januara 2020. godine, nakon što je parlament usvojio zakon kojim se britanski premijer Boris Johnson primorava da traži odlaganje.

Britanski poslanici sinoć su podržali prijedlog zakona o Brexitu premijera Johnsona, ali su odbili da bude usvojen u roku od tri dana u donjem domu parlamenta.

Britanski premijer Boris Johnson je rekao ranije u utorak rekao kako će “zaustaviti” svoj zakon o Brexitu nakon što su zastupnici u britanskom parlamentu odbili rok od tri dana za njegovo prihvaćanje koji je predložio.

Tijesni rokovi su postavljeni zato da proguraju zakon kroz parlament prije nego što bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo izaći iz EU-a 31. oktobra. Johnson je poslao nepotpisani zahtjev za produženjem Brexita u Bruxelles u subotu zajedno s potpisanim pismom u kojem kaže kako ne želi odgodu pošto je prethodno obećao da će Britanija napustiti Uniju do kraja mjeseca.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!