Dr. Okanović – U Velikoj Kladuši 21 lice pod zdravstvenim nadzorom

USK

Dr. Okanović – U Velikoj Kladuši 21 lice pod zdravstvenim nadzorom

Objavljeno na dan 17.03.2020 - 09:45 | Izvor: USKinfo.ba | radiovkladusa.ba


Prema najnovijim podacima, na području Velike Kladuše 21 osoba je stavljena pod zdravstveni nadzor zbog praćenja stanja zbog bojazni od moguće pojave simptoma zaraze koronavirusom. 

Ovo je za Radio Velika Kladuša potvrdila direktorica Doma zdravlja Velika Kladuša prim.dr. Evresa Okanović. Prvobitno evidentiranih pet slučajeva bilo je smješteno na infektivnom odjelu, ali čiji brisevi su bili negativni, naglasila je Okanović. Dodaje da je preostalih 15 pacijenata pod nadzorom iz razloga što su se vratili iz zaraženih područja ali nemaju simptome, dok posljednji pacijent koji stiže ima određene simptome i uzimaće se bris na koronu.

Okanović je naglasila da Zdravstvena ustanova na čijem je čelu provodi preventivne mjere u skladu sa naredbama Federalnog kriznog štaba. Osposobljene su dvije izolacione sobe za pacijente koji dolaze iz zaraženih područja, odnosno vrši se trijažni postupak nad osobama za koje se sumnja da bi mogli biti pozitivni na koronavirus. Rad s ostalim pacijentima je sveden na minimum. 

Koronavirus najčešće se prenosi oralno – kihanjem, kašljanjem ili čak razgovorom u četiri oka sa zaraženim, pa se preporučuje izbjegavanje kontakta, zatim diranje lica, tj. usta, nosa ili očiju, dok se ne operu ruke.  Osjetljiv je na želučanu sluznicu, kaže doktorica Okanović

Doktorica Okanović smatra da nema mjesta panici, ali ima odgovornom ponašanju građana i prevenciji, uz akcenat na izbjegavanje kontakta.

Podsjetimo, na području Unsko-sanskog kantona zasad nema niti jedan slučaj oboljelih od korona virusa.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!