Dr. Žarko Puhovski: Zbog pogrešne taktike i strategije, zvanični Zagreb se našao u zamci

Dan RS-a

Dr. Žarko Puhovski: Zbog pogrešne taktike i strategije, zvanični Zagreb se našao u zamci

Objavljeno na dan 10.01.2019 - 15:32 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Hrvatska taktika i strategija spram Bosne i Hercegovine je na brisanom prostoru, poručio je za ''Avaz'' dr. Žarko Puhovski, politički analitičar i intelektualac iz Zagreba.

Dr. Puhovski ističe kako nema spora da je hrvatski premijer Andrej Plenković morao u Zagreb pozvati ambasadora Ivana del Vechija nakon što je jučer prisustvovao neustavnoj proslavi dana RS u Banjoj Luci.

- Ambasador je učinio nešto što je protivno državnoj vanjskoj politici. Hrvatska insistira da podržava konstitutivnost BiH, a ne akcije koje idu protiv toga – naglašava dr. Puhovski.

Dodaje da tu nastaje čvor koji je teško raspetljati jer, prema njegovim riječima, zvanični Zagreb „de facto, smatra Dodika za svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH“.

Nova zamka

- Tu je opreka, zbog pogrešne taktike i strategije, hrvatska politika se sada, usljed neopreznosti ambasadora, nalazi na brisanom prostoru i pokušavaju se sakriti. Tim više što su uletjeli u igru nakon što je dodijeljen orden RS čovjeku koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine (general Slavko Lisica, op. a.), a to je jedna od svetinja koje se u Hrvatskoj ne smiju dirati. Dakle, nova zamka u vlastitoj strategiji i taktici – napominje dr. Puhovski.

On ističe kako savez Čovića i Dodika, pa tim i zvaničnog Zagreba i Dodika dugo traje.

- To se vidi od početka, jasno je rekao i Čović da s Dodikom imaju možda i strateško partnerstvo, ali se nije htjelo ovako formalno prikazivati. Čović i Dodik su dva oka u glavi u toj borbi protiv unitarističkog Sarajeva. Sa svojim lokalnim nacionalizmom podjednako su u krivu kao što je i Sarajevo sa svojim unitarizmom - ističe.

Podsjeća da još od početka devedesetih hrvatski narod u BiH egzistira kao - hercegovački.

- Ta linija je pobjeđivala. Nju i danas Čović reprezentira, oni smatraju hrvatstvo hercegovačkom pojavom. Zato njih nije smetalo slabljenje hrvatske nazočnosti u Banjoj Luci ili Sarajevu. Hrvatsku politiku ne smeta što se smanjuje broj Hrvata u Sarajevu, Banjoj Luci ili Tuzli sve dok se koncentriraju u Hercegovini – naglašava dr. Puhovski.

Savez protiv Bošnjaka

Upitan na kraju šta misli, kakvu je poruku Čović poslao pojavljivanjem na proslavi neustavnog dana RS, dr. Puhovski kaže:

- To je jasno, to smo već vidjeli. To je hrvatsko–srpski savez protiv bošnjačke većine u BiH.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!