Marketing USKinfo.ba
 Državljanin BiH optužen za krijumčarenje migranata iz Turske

TUŽILAŠTVO BIH

Državljanin BiH optužen za krijumčarenje migranata iz Turske

Objavljeno na dan 01.10.2020 - 10:20 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ivana Bakule, zvanog ”Ćićanović”, rođenog 1983. godine u Imotskom, državljanina BiH i Hrvatske, koji se tereti da je učestvovao u krijumčarenju više ilegalnih migranata državljana Republike Turske.

Optuženi se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, stupio u kontakt sa osobom sa područja Turske, od koje je dobio detaljne upute o lokaciji na kojoj se nalazi više ilegalnih migranata s područja Turske, koji nisu imali važeće isprave niti ispunjavali uvjete za zakonit boravak u BiH, a u našu zemlju su ušli ilegalno s područja Srbije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nadalje, optuženi je sa iznajmljenim motornim vozilom, preuzeo migrante, koje je povezao radi ilegalnog krijumčarenja na područje Hrvatske te dalje prema zemljama EU, u čemu je otkriven i spriječen od strane policijskih službenika Granične policije BiH, kada su krijumčar i migranti pokušali pobjeći policijskim službenicima, nakon čega su uhvaćeni i spriječeni.

Navedene radnje protivne su članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
PODIJELI OVU VIJEST
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!